28.06.2022

DM i flydende folkelighed

Fra torsdag den 30. juni - lørdag den 2. juli 2022 afholdes Nordisk Folkebådstræf samt DM i Folkebåde i den historiske havneby Ebeltoft på Djurslands næsetip. 

Sejlere fra hele Danmark mødes og konkurrerer i den største klasse i landet indenfor kølbåde. Den store udbredelse - samt at folkebåden er optaget på UNESCOs kulturarvsliste -  har gjort, at sejlere fra hele verden har taget folkebåden til sig, og derfor er træffet og Danmarksmesterskabet også en markant social begivenhed.

 

Træffet og mesterskabet er arrangeret af FABLE - Foreningen af Aktive Bevaringsværdige Lystfartøjer i Ebeltoft - og Grenå Sejlklub og skyldes bl.a. at Folkebåden i 2021 kunne fejre sin 80 års fødselsdag. Koblingen til Ebeltoft er ligetil, da byen kan bryste sig af 6 forskellige byhavne samt en legendarisk Fregat - alle sammen i gåafstand til den historiske bymidte.

 

"Folkebåden betyder noget særligt for lystsejlere. Hundredvis af danske lystsejlere har 'trådt deres barnesko' i denne bådtype, måske fordi den er et stykke flydende nordisk design, som både er rummelig, hurtig og sødygtig" siger en af arrangørerne formand Niels Frølund fra FABLE.

 

"Koblingen til Ebeltoft er oplagt, fordi det maritime har været centralt i byens historie. Med arrangementet håber vi atter at sætte fokus på, hvordan det maritime også bliver en markant del af Ebeltofts fremtid", tilføjer han. 

 

Torsdag, fredag og lørdag i uge 26 kan man som sejler eller landkrabbe snuse rundt på Fregathavnen, besøge det Maritime Torv, snakke med folkebådsprofessorer, få en øl i Folkebaren (en folkebåd ombygget til fadølsbar), komme ombord på en Folkebåd og meget andet.

 

Michael Stegger Jensen, Borgmester i Syddjurs Kommune, siger:

 

"Jeg er stolt af, at Syddjurs og Ebeltoft danner ramme om DM i Folkebåde. Jeg ønsker arrangører, sejlere og gæster nogle fantastiske oplevelser på vandet og i de smukke rammer i og omkring Ebeltoft. Også en stor tak til de mange frivillige. som er med til få alt til at klappe til vands og på landjorden". 

 

En folkebåd er en klassik langkølet stabil sejlbåd med solide sejlegenskaber. Den er 7 meter lang og er oprindelig skabt i træ, men fra sidst i 1960'erne blev de produceret i glasfiber. Kahytten gav plads til 4 sovepladser, således at den blev ivrigt brugt som familiebåd.

 

Der forventes, at der kommer flere tusind besøgende i løbet af de 4 dage plus alle dem, der kan blive nysgerrige i forbindelse med et besøg på Maltfabrikken.

 

Man kan læse mere og se programmet på www.fable.dk

Del siden