15.09.2023

Få papir på hinanden højt til vejrs over Ebeltoft 

Det Gamle Rådhus i Ebeltoft er et populært sted at blive borgerligt smedet sammen. Bygningen skal nu renoveres, og mens det står på, danner den smukke"Havestue" øverst på biblioteket på Maltfabrikk ..

Siden det blev besluttet, at det Gamle Rådhus i Ebeltoft skal under restaurering fra den 1. oktober 2023 og frem til april 2024 har Borgerservice i Syddjurs Kommune været på udkig efter midlertidige lokale til borgerlige vielser.

 

Løsningen er nu fundet: Borgerservice har i samarbejde med Syddjurs Bibliotek og Museum Østjylland fundet en model for anvendelse af "Havestuen" på øverste etage på Maltfabrikken i Ebeltoft. Det smukke rum med panoramaudsigt over vigen, der huser litteratur til voksne, historisk formidling og hyggelige siddemøbler, kommer dermed til at danne ramme om borgerlige vielser på lørdage fra den 1. oktober i år til april 2024.

 

Syddjurs Bibliotek, Museum Østjylland og Ebeltoft Byhistoriske arkiv (i daglig tale forkortet BMA) hører til den kommunale del af Maltfabrikken. Havestuen fungerer som bibliotek, og det ændrer vielserne ikke ved. Det betyder, at man som brudepar kan opleve, at der er besøgende til stede i rummet under ceremonien. Skulle der mangle et vidne eller to, kan det såmænd også være, at man som bibliotekslåner får en ekstra oplevelse med hjem.

 

Syddjurs Kommunes giftefoged Ole Bjerregaard og medarbejdere fra Museum Østjylland vil inden vielsen arrangere stole og borde i lokalet og sørge for blomster, lys og gave til parret. Netværket af lokale frivillige Rethinkers har også lovet at træde til, hvis der bliver brug for flere hænder.

 

Hundredevis af vielser årligt 

Det Gamle Rådhus i Ebeltoft har altid været et meget populært sted at blive viet med omkring 240-300 vielser om året. Langt de fleste vielser ligger i sommerhalvåret.

 

Rådhuset er bygget i 1789, og bygningen var i brug til dette formål indtil 1840. Herefter blev et nyt rådhus opført på torvet, hvor Ebeltoft Kunstforening nu holder til. Fra 1840 og frem til restaureringen i 1906-1909 var Det Gamle Rådhus en privat bolig. Derudover havde byens vægtere og brandmandskab vagtlokale her, ligesom Folkeforeningens udlånsbibliotek i en periode holdt til i den gamle tingstue.

 

Efter restaureringen i 1909 fik Ebeltoft Museum til huse i lokalerne. Det Gamle Rådhus er i dag en del af Museum Østjylland.

 

Man kan læse mere om borgerlige vielser i Syddjurs Kommune og om de øvrige steder, der foretages vielser, på www.syddjurs.dk/da/borger/boern-og-familie/vielse