05.08.2022

Hovedgaden i Rønde lukkes midlertidigt den 2. september for at give plads til kanon-godt optog

I anledningen af den historiske festival "Kanoner og Dragoner", der løber af stablen den 2. september 2022, spærres hovedgaden midlertidigt i cirka et par timer om eftermiddagen i Rønde for at gøre ..

 

Der kommer til at dufte af krudt og kugler i Rønde den 2. september, når en historisk festival anno 1849 byder på oplevelser for voksne og børn i alle aldre. Festivalen starter ud med en procession gennem Rønde kl. 16:00, anført af Borgmester Michael Stegger Jensen.

 

Forventningen er, at der afspærres på Hovedgaden i tidsrummet mellem kl. 16-18, måske lidt kortere eller længere tid, hvilket afklares undervejs i planlægningen. Man vil også kunne opleve rollespillere og musikere i flotte kostumer.

 

Optoget ender i Rønde Bypark mellem kl. 17-18, hvor resten af festivalen finder sted med historisk mad, lege for børn anno 1849, besøg af de Jyske Landsoldater, musik og meget mere. Optoget betyder som nævnt, at Hovedgaden lukkes i en til to timer, og at de handlende og butikspersonale i det tidsrum derfor ikke kan køre bil i området. Handelsstandsforeningen bakker op om tiltaget - blandt andet ved at pynte op i butikkerne for at understøtte det historiske tema.

 

"Kultur og handel hænger sammen. Derfor skal vi forsøge at understøtte hinanden så godt som muligt. Til Kanoner og Dragoner hjælper vi med at bakke op om det historiske optog. Det betyder selvfølgelig, at nogle handlende kan have svært ved at komme til vores butikker, men jeg tror på, at vi på længere sigt får noget godt ud af det, når besøgende udefra får set byen og dens fine butikker," fortæller formand for Rønde Handelsstandsforening René Povlsen.

 

Røndes plads i Danmarkshistorien

Kanoner og Dragoner fejrer Røndes plads i Danmarkshistorien. Rønde Bypark var nemlig en del af Kaløstillingen, som i Treårskrigen mellem Danmark og den Slesvig-Holstenske oprørshær og preussiske soldater i 1848-50 var med til at danne rammerne for den danske General Ryes snedige tilbagetog til Syddjurs, hvorfra 5000 mand i al hemmelighed blev skibet til Fredericia og overraskede fjenden.

 

To kanoner, som blev brugt under netop Treårskrigen er blevet venligt udlånt af Nationalmuseet, og vil i forbindelse med Kanoner og Dragoner festivalen kommer "hjem" til den tidligere kanonstilling, der har eksisteret i Rønde Bypark.

 

Kanoner og Dragoner er en historisk festival anno 1849 for folk i alle aldre. Kl.16.00 starter processionen ved Kulturhotellet i Rønde. Herefter vil der være forskellige aktiviteter i Rønde Bypark frem til ca. kl.21.00.

 

Læs mere og find dagens program på www.syddjurs.dk/kanonerogdragoner.

 

Arrangementet er arrangeret af Foreningen Kalø 1849 i samarbejde med Syddjurs Kommune, Kulturhotellet og Syddjurs Bibliotek. Festivalen er mulig med støtte fra Rønde Handelstandsforening, Adresseavisen Syddjurs, Aarhus Stiftidende Fond og Rønde Sparekasse.