25.05.2023

Landbrug, nabo-fællesskaber og rock i Rosmus

Det mobile borgmesterkontor havde en travl dag i Rosmus den 23. maj. Det blev både til en snak om græs til fodboldbaner, det gode naboskab og hvordan man ved fælles hjælp arrangerer en rock-festiva ..

Dagen startede - i regnvejr - med besøg et sted, hvor man nok hilste væden fra skyerne velkommen: Nemlig hos landmand Niels Arentzen på Stormosevej. 


Her bliver der dyrket korn, blandt andet byg, hvede, græsfrø og raps. Noget går også til ølbrygning, herunder til det lokale Ebeltoft Gårdbryggeri. Græsfrøene bruges desuden til anlæg af fodboldbaner, blandt andet var noget af underlaget til VM 2022 fra Niels Arentzens marker. Han har cirka 400 hektar jord (meget apropos svarer det til cirka 570 fodboldbaner), som han selv ejer cirka halvdelen af, mens resten er jord, han forpagter. En del af jorden er afsat til grusgraven ved Hørgårdsvej og arbejdet går snart igang.

 

Der er tale om en virksomhed, hvor hele familien hjælper til, og de har også for nylig ansat en ung medhjælper på fuld tid, som er uddannet indenfor landbrug. 


Inden for de seneste år er der kommet mere teknik til på ejendommen, både ift. nye digitale værktøjer og maskiner. Hos Niels Arentzen er de f.eks. begyndt at bruge satellit-fotos af markerne, hvor en computer ud fra fotoet kan vurdere, hvor meget gødning forskellige områder af marken har brug for. De nye teknologier er både med til at ressourceoptimere, men har også positive gevinster ift. miljøet. 

 

Åbne hække og naboskab

Maj-solen var på himlen igen, da det mobile borgmesterkontor trillede videre til næste punkt: Åbent kontor på skolen. Her var det muligt for de lokale at kigge forbi til en uformel dialog med Borgmesteren, og det var der en del, der benyttede sig af.

 

Herefter var det tid til et besøg hos Frederik Svinth, en lokal iværksætter. Han bor i den gamle "Kæmnerbolig" i Rosmus sammen med sin kone og tre børn - og det fjerde på vej.

 

Parret havde oprindeligt en drøm om at købe en stor ejendom, som kunne omlægges til et bofællesskab eller et kollektiv, men det helt rigtige hus dukkede ikke op. Istedet fik de ideen om et nabofælleskab, som er et slags udvidet naboskab med de omkringliggende boliger. Mellem husene er der f.eks. "åbne hække".

 

Fredrik har et ønske om, at man i byen ikke blot vinker og nikker høfligt til hinanden. Man skal hilse ordentligt og komme i dialog. Med virksomhed SNAK har han ligeledes en ambition om at sætte gode ramme for samtalen gennem samtalekort særligt for mænd. Den travle Frederik er samtidig ved at skrive på en ny bog. Den handler om de forskellige former for - og rammer om - venskab.

 

Rock og fællesskab
Næste punkt var dialog med folkene bag "Rock i Rusk". Det er den årlige festival for ungdomsskole-bands og musikskoler i området. Her kan alle bands prøve at spille live for første gang foran et stort publikum. Deltagerne er fra alle klassetrin og både nybegyndere og øvede optræder på dagen. 


Rock i Rusk har eksisteret siden 1981, og cirka 1000 gæster slår vejen fordi den lille landsbyskole i Rosmus for at opleve festivalen. I år løb det hele af stablen lørdag den 13. maj, så det var med festivalen i frisk erindring, at de frivillige fortalte Borgmesteren om konceptet. Festivalen arrangeres af Rock i Rusk's kulturelle støtteforening i samarbejde med Ungdomsskolen. Bag arrangementet står der en masse frivillige kræfter, som er med til at gøre dagen til virkelighed. 

 

På dagen afholdes der ligeledes mange andre aktiviteter end musik, f.eks. modeshow og kreative værksteder mv. Arrangementet afsluttes med, at et større dansk navn kommer og spiller. I år var Ameli Dot hovednavn. 

 

Eftermiddagen sluttede med endnu en runde åbent kontor på skolen og derefter walk and talk i lokalområdet. 

 

Bobler af liv

Michael Stegger Jensen siger om dagen:

 

"Det var en virkelig god oplevelse at flytte kontoret til Rosmus. Jeg fik indblik i, hvor meget man kan sætte igang lokalt, hvis man hjælpes ad og vil fællesskabet og hinanden. Vores små lokalsamfund bobler af liv og ideer, og det er en fornøjelse hver eneste gang". 

 

Det næste besøg i rækken er den 13. juni i Femmøller.


Vil du vide mere om det mobile borgmesterkontor, eller har du en ide til, hvad Borgmesteren skal opleve i dit lokalområde? Så send en mail til lokalborgmester@syddjurs.dk.

 

Læs mere på syddjurs.dk/mobiltkontor.