24.05.2023

Lokaldysten rammer Syddjurs igen

For tredje år i træk er der motion, fællesskab og nabodyst på programmet, når fire lokalsamfund atter kappes i Lokaldysten. Første event er onsdag den 31. maj med kickstart i Ådalen.

Hvor mange kilometer kan vi gå, løbe og cykle i løbet af to timer?

 

Det spørgsmål får vi svaret på i løbet af de kommende uger, hvor borgerne i Ådalen, Mols, Tirstrup og Ryomgård snører løbeskoene og strammer cykelhjelmene.

 

De seneste to år har Mols løbet med sejren, men de andre lokalsamfund er som altid klar til at give dem kamp til stregen.

 

En motionsbyfest, der samler

Lokaldysten samler lokalsamfund i en aktiv byfest, hvor både børn, unge, voksne og seniorer får sved på panden og smil på læben. Eventet udvisker betydningen af alder og fysisk formåen. I stedet er sammenhold og kampgejst nøglen til at stå øverst på sejrsskamlen.

 

Alle kilometer tæller i konkurrencen om at blive det mest aktive lokalsamfund, og derfor rykker lokalsamfundene endnu tættere sammen for at få flest mulige deltagere til at gå, løbe eller cykle. Når målstregen er krydset, deles de tilbagelagte kilometer med indbyggertallet, hvorefter vinderen kåres.

 

Medaljer og præmier på højkant

I år er der både diplomer, medaljer og præmier på højkant til deltagerne. I Tirstrup har de indsamlet præmier fra en lang række lokale aktører, som har doneret entrébilletter, gavekort mm., som der vil blive trukket lod om.

 

I Ryomgård er der et års kontingent på højkant til en valgfri aktivitet, og i Ådalen kan man lige som sidste år få et triatlon-diplom, hvis man begiver sig ud på både gå-, cykel- og løberuten.

 

Som altid vil der være frugt og vand til alle deltagerne, og flere steder tændes der også op i grillen og serveres pølser og brød.

 

Til det mest aktive lokalsamfund følger i år en præmie på 10.000 kr., som kan bruges på et eller flere udviklingsprojekter til gavn for hele lokalområdet. Præmien overrækkes af formand for Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget Heine Skovbak Iversen.

 

Syddjurs Kommune ser frem til tredje gang

Første event er onsdag den 31. maj, hvor Ådalen kickstarter Lokaldysten. Herefter følger de tre øvrige dyster de kommende uger.

 

Heine Skovbak Iversen, formand for Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget, glæder sig over, at kommunen skal afvikle Lokaldysten for tredje gang:

 

"Lokaldysten bidrager med et helt særligt engagement og sammenhold i lokalsamfundene. Det er et godt eksempel på, hvad vi sammen kan opnå, når samarbejdet mellem kommune, DGI og det frivillige foreningsliv går op i højere enhed. Lokaldysten er aktivitet, fællesskab og smil på læben - og så kan alle være med. Alt sammen drevet af de frivillige kræfter, der er sammenhængskraften i vores foreningsliv. Det er vi stolte af i Syddjurs Kommune, og vi glæder os til, at startskuddet lyder for tredje gang," siger Heine Skovbak Iversen.

 

Hele Østjylland får sved på panden

28 lokalsamfund fra syv østjyske kommuner sætter gang i Lokaldysten i år. Det er et rekordhøjt tal, som har fået DGI Østjylland samt Bevæg dig for livet - Løb & Gang til at iværksætte endnu en konkurrence.

 

Som noget nyt kåres nemlig i år "Østjyllands fedeste Lokaldyst". Tre events nomineres på baggrund af stemning og særlige tiltag, og ud fra indstillingerne beslutter DGI Østjyllands bestyrelse, hvem der løber med hæderen og pengepræmien på yderligere 10.000 kr.

 

Datoerne for Lokaldysten 2023 i Syddjurs Kommune:

 

·        Onsdag den 31. maj kl. 17.30-19.30 - Lokaldysten Ådalen

·        Torsdag den 1. juni kl.17.00-19.00 - Lokaldysten Mols

·        Torsdag den 8. juni kl. 15.30-17.30 - Lokaldysten Tirstrup

·        Torsdag den 22. juni kl. 17.00-19.00 - Lokaldysten Ryomgård

 

Mere om Lokaldysten

Lokaldysten startede som en venskabelig konkurrence mellem to lokalsamfund i Viborg Kommune i 2013. Efterfølgende har det vokset sig endnu større, og i år deltager lokalsamfund fra hele landet, heriblandt fra syv østjyske kommuner; Aarhus, Favrskov, Norddjurs, Odder, Randers, Samsø og Syddjurs Kommune.

 

Målet med Lokaldysten er at sætte fokus på idræt, bevægelse og sundhed - ikke mindst i fællesskab med andre.

 

Kernen i Lokaldysten er motionseventet, som afholdes én gang årligt. Heraf udspringer ofte flere gå-, løbe og cykelaktiviteter, som engagerer landsbyboerne over længere tid.

 

Ambitionen er at få flere til at deltage i de aktive og meningsfyldte fællesskaber, der allerede eksisterer i lokalsamfundene.