07.07.2022

Nu kan du gå i hobbitternes fodspor i Syddjurs Kommune

I morgen fredag den 8. juli kl. 14.00 indvies det sidste af otte skilte, der nu er placeret i Syddjurs Kommunes flotte natur.

Har du tænkt over, at nogle af navnene i Ringenes Herre og Hobbitten lyder bekendt? Så er du faktisk ikke helt forkert på den. Den verdensberømte forfatter J.R.R. Tolkien var nemlig også forsker ved Oxford Universitetet i England, og her undersøgte han blandt andet Østjyllands ældste historier og landkort for at blive klogere på Jydernes udvandring til Kent i England. Undervejs blev han så inspireret af de nordiske sagaer, kulturen og stednavne på Djursland, at han bragte dem med ind i sit litterære univers og nogler af verdens mest læste bøger; Hobbitten og Ringenes Herre.

 

"Det er ikke tilfældigt, det her. Kigger man på et kort, så er det slående hvor mange steder og historiske sagaer fra Syddjurs, der dukker op i Tolkiens fortællinger. Tolkien var selv sprogforsker og elskede at studere landkort. Og det er ret tydeligt, at han havde et godt øje til Syddjurs",

 

Det fortæller historiker, forfatter og foredragsholder, Casper Clemmensen fra Ellevirke, som formidler sin viden om Tolkien og Danmarks historie på skiltene og i de videoer, man kan se, når man scanner skiltenes QR-koder. 

 

Besøg Tolkiens Midgård i Syddjurs

Syddjurs Bibliotek har i samarbejde med Ellevirke og Nationalpark Mols Bjerge set potentialet i at mikse litteratur med historie og natur. Målet er at få borgere og besøgende i Syddjurs ud i den smukke natur, hvor de med udgangspunkt i Tolkien-fortællingen kan lære om både vores egen historie, men også åbne døren ind til den fantasiverden, som er elsket af tolkien-fans i hele verden.

 

Under kategorien "Kunst og Kultur" på hjemmesiden kort.oplevsyddjurs.dk finder du placeringen af de otte skilte, som dykker ned i hver sin historie om Tolkien og Syddjurs, men du skal selv snøre skoene (eller gå barfodet som hobbitterne) og finde ud til skiltene, for kun der finder du fortællingerne på skrift og på video via skiltenes QR-koder. 

 

"Jeg håber, at projektet her kan lokke de kultur-interesserede ud i den smukke natur og omvendt få de natur-interesserede til at dykke ned i et spændende stykke kultur. Tolkien-fansene skal nok dukke op, men jeg synes også, at projektet er relevant for både borgere og turister i Syddjurs, som interesserer sig for danmarks historie," fortæller Claus Pettersson, som er leder af Syddjurs Bibliotek

 

Stort potentiale

Syddjurs er allerede i tæt samarbejde med den lokale skoletjeneste. Undervisningsmateriale bliver udarbejdet, så projektet kan blive et udgangspunkt for undervisning i blandt andet dansk, historie, engelsk og naturfag. Tanken er, at undervisningen tager udgangspunkt i fysiske oplevelser i elevernes nærmiljø, og så bliver alt en smule mere spændende, hvis en orc, en drage eller elvere kan krydre undervisningen.

 

Til efteråret starter Amazons kæmpestore satsning i form af den dyreste tv-serie nogensinde; The Rings of Power, hvor handlingen foregår i Tolkiens univers. Det vil sandsynligvis skabe en fornyet interesse for emnet, hvilket Syddjurs Kommune nu har forsøgt at komme i forkøbet: Lokale erhvervsdrivende inviteres til at lære fortællingen at kende og opfordres til at udbyde oplevelser til turisterne.

 

Det næste skridt er et tæt samarbejde med VisitAarhus, som allerede er blevet kontaktet af flere udlandske medier, der spørger ind til, hvordan man kan komme ud og besøge Tookland, Isengard, Esgaroth og Helms Deep, som er nogle af de steder, der både findes i Syddjurs og i Tolkiens Univers. 

 

Tolkien-skiltene kan findes på kort.oplevsyddjurs.dk under Kunst og Kultur → Tolkien

Find placeringerne og gå så på jagt i Syddjurs Kommunes flotte natur. De otte nuværende skilte er placeret ved Jernhatten, Sletterhage Fyr, Ellemandsbjerg, Isgård, Agri Bavnehøj, Toggerbo, Kalø og Eskerod.