19.09.2022

Syddjurs kåret som vinder i kategorien "Mest Intelligente Naturprojekt" i vild konkurrrence

Til et stort awardshow i København den 19. september 2022 har Syddjurs Kommune netop vundet i kategorien "Mest Intelligente Naturprojekt" i Miljøministeriets konkurrence "Danmarks Vildeste Kommune" ..

Vild, vildere, Syddjurs! Det er netop afsløret, at Syddjurs vinder i kategorien "Mest Intelligente Naturprojekt" i konkurrencen "Danmarks Vildeste Kommune". Det foregik mandag den 19. september 2022 ved et stort arrangement i København tilrettelagt af Miljøministeriet, som tog initiativ til biodiversitetskonkurrencen i februar 2021, og som alle de 98 kommuner har deltaget i. 

 

Projekterne er blandt andet bedømt ud fra idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter/kubikmeter vild natur og udbredelse af viden om vild natur og naturens egenskaber til borgerne. 

 

Græsningsprojekt i Ebeltoft 

Syddjurs vinder med projektet Biodivercity, et mobilt græsningsprojekt nær Ebeltoft. 

 

Her flyttes mindre grupper heste og får - ejet af private dyreholdere- rundt til afgræsning til stor fordel for planter, fugle og insekter. Samtidig får borgerne oplevelsen af at have dyrene tæt på og glæde af den varierende fauna og skønhed, græsningen skaber. 

 

Projektet er helt særligt, fordi det favner en masse små, isolerede naturområder, der i sig selv ikke kan bære et græsningsprojekt. Samtidig arbejder dyreholdere, borgere, virksomheder, lodsejer og kommune tæt sammen om at skabe resultater, ingen kunne opnå på egen hånd.

 

Borgmester Michael Stegger Jensen og Kim Lykke Jensen, formand for Natur,- teknik og miljøudvalget er til stede i København til showet som en del af en mindre delegation fra Syddjurs. 

 

Borgmesteren siger: 


"Jeg er utrolig glad for og stolt over, at Syddjurs vinder "Mest Intelligente Naturprojekt". Vi synes jo selv, at vores kommune er den allersmukkeste og vildeste, og nu har vi bevis for, at dén holdning deler mange andre. Syddjurs har en unik, varieret og vidunderlig natur, som vi skal passe på og udvikle sammen med alle, der vil. Det er projekt Biodivercity et flot eksempel på. Gennem partnerskaber, samarbejde og forenede kræfter opnår vi noget helt særligt, som samtidig kendetegner den måde, vi gerne vil skabe resultater på i Syddjurs; Nemlig i fællesskab". 

 

Kim Lykke Jensen, formand for Natur-, teknik- og miljøudvalget, har sammen med udvalget været tæt på mange af projekterne. Han siger: 

 

"Det er en fantastisk nyhed. Vi arbejder på en lang række områder for at fremme biodiversiteten i Syddjurs, og sejren i kategorien "Mest Intelligente Naturprojekt" er med til at sætte fokus på, hvordan vi giver naturen bedre vilkår. I Syddjurs gør vi det f.eks. gennem puljer, i kystprojekter, i skove, langs kyster og i partnerskaber. Det hele får prioritet og retning i den politisk vedtagne biodiversitetsstrategi. Tak til vores dygtige ildsjæle i naturafdelingen og de lodsejere og dyreholdere, som deltager i projektet. I har gjort en brandgod ide til en fælles succes". 

 

Ambition om mere

Byrådet i Syddjurs afsatte godt 1 mio. kroner i budget 2021 til en ekstraordinær bæredygtighedsindsats samt en naturpulje på 500.000 kr., der skal bakke op om projekter til gavn for naturen og biodiversiteten.

 

Mijløminister Lea Wermelin besøgte Syddjurs Kommune i marts 2022 og fik i den forbindelse en rundtur på arealet ved vandrehjemmet i Ebeltoft og hørte mere om projekt Biodivercity og talte med en af dyreholderne, som har heste på arealet.

 

Læs mere om Syddjurs' deltagelse i Danmarks Vildeste Kommune her.

Læs mere om Syddjurs' mange naturprojekter her. 

 

Læs mere på Miljøministeriets hjemmeside om priserne og vinderne

 

Syddjurs var også nomineret i selve hovedkonkurrencen. Her vandt Vordingborg Kommune.

Del siden