Arkitekturens dag i Syddjurs

Arkitekturens dag

Syddjurs Kommune og BLIS inviterer til guidet gåtur ved Kalø på Arkitekturens Dag den 3. oktober

Oplev arkitektur, som skaber nye forbindelser til natur når Syddjurs Kommune inviterer til en guidet gåtur for børnefamilier og alle andre gennem det storslåede landskab omkring Kalø til Slotsruinen og Jagtens Hus Søndag den 3. oktober 2021.

Med udgangspunkt i højdedraget Store Baunehøj nord for Rønde introduceres temaet Arkitektur og Nye forbindelser til natur med en guidet gåtur gennem det storslåede landskabsrum ved Kalø, forbi Museum Østjyllands åbne udgravning af den oprindelige landsby Bregnet, besøg ved Strandhuset og Tyrahytten og videre ad oldtidsvejen til Kalø Slotsruin, hvor en moderne trappe tilbyder en ny oplevelse af ruinen og landskabet, kig indenfor i Jagtens Hus, der formmæssigt og materialemæssigt inddrager landskabet langs kysten og skoven, der omgiver det nye hovedsæde for Danmarks Jægerforbund. Dagen slutter med forfriskninger omkring bålet i den store bålhytte.

Programmet udformes så det vil være muligt at springe på undervejs. Målgruppen er børnefamilier og tempoet lægges til rette under hensyn hertil.

Arrangementet sker som led i Arkitekturens Dag, hvor lokal arkitektur, natur og en mere bæredygtig livsstil er sat på agendaen over hele landet. Naturen er kommet i høj kurs. Stadig flere efterspørger oplevelser i naturen og dyrker en mere bæredygtig livsstil. Og her spiller arkitekturen en vigtig rolle. For gennem arkitekturen kan vi bl.a. skabe større biodiversitet, omstille os til fremtidens klimaudfordringer og skærpe oplevelsen af vores lokale naturperler. Temaet er i fokus, når Arkitekturens Dag løber af stablen over hele landet, og også i Syddjurs Kommune, hvor bl.a. den nye landskabspark ved Maltfabrikken, den nyrestaurerede Havmøllegård ved Jernhatten, Feldballe Friskoles nye tilbygning og Stilleskoven ved Hospice Djursland, alle bidrager til at skabe nye forbindelser til natur. I Syddjurs Kommune markeres dagen med en guidet gå-tur til to tidligere præmierede projekter; Jagtens Hus og Kalø Slotsruin og trappen i tårnet. Formålet med arrangementet er at sætte fokus på, hvordan naturen kan indrammes og sættes i fokus gennem arkitektur og arkitektoniske virkemidler.

Syddjurs Kommune og BLIS, Bygnings- og Landskabskultur Syddjurs vil invitere til en debat og refleksion af iscenesættelse af naturen ved hjælp af arkitektoniske virkemidler og om hvordan der skabes nye forbindelser til naturen gennem arkitektur.

Vær med til at fejre natur og arkitektur. På programmet kan du blandt andet møde medlemmer af Syddjurs Kommunes Arkitekturkomite og repræsentanter fra Syddjurs Kommune og bestyrelsen for Bygnings- og Landskabskultur Syddjurs, som vil bidrage med indlæg undervejs.

"Jeg glæder mig meget til at sætte fokus på forbindelser mellem natur og arkitektur - Naturen i Syddjurs har store kvaliteter både som hjemsted for sjældne planter og dyr og som mål for rekreativ udfoldelse. Naturen bringes tættere på vores dagligdag og vi har en fælles interesse i værne om naturen, men også i at gøre den tilgængelig på måder, der ikke begrænser naturen, men i stedet beriger den. Det er ikke et enten eller - det er et både og ", udtaler Riber Hog Anthonsen, formand for Arkitekturkomiteen i Syddjurs Kommune.

Arrangementet starter kl. 10 ved Store Baunehøj, nord for Rønde, og alle er velkomne. 

Om Arkitekturens Dag

Arkitekturens Dag er en verdensomspændende begivenhed, som hvert år finder sted den første mandag i oktober. I Danmark er det Arkitektforeningen, der står bag den årlige festdag, som er dedikeret til at vise spændende byudviklingsprojekter, komme helt tæt på smuk arkitektur og blive klogere på arkitekturens betydning for samfundet og vores liv. De kommende år er koblingen mellem arkitektur, byudvikling og FNs 17 verdensmål i særligt fokus og i 2021 handler det særligt om nye forbindelser til natur

Dato: Søndag den 3. oktober 2021. Tidspunkt: Kl. 10 - 16. Start: Store Baunehøj, P-pladsen ved Grenåvej.

FAKTA :

Jagtens Hus er tegnet af Arkitema og indviet i 2016. Jagtens Hus modtog Syddjurs Kommune arkitekturpris i 2016.

Trappen i tårnet i Kalø Slotsruin er tegnet af MAP Architects og støttet af Realdania. Trappen blev indviet i januar 2016.

Store Baunehøj er 103 m over havets overflade og fra toppen kan man se Kaløvig og Mols, Århus Bugten og Ugelbølle samt og de lavtliggende engarealer mod Pindstrup indrammet af store skovarealer.

Tyrahytten og Strandhuset er begge tegnet af Hack Kampmann, Thyrahytten er bygget i 1905 og Strandhuset i 1906. De ejes af Naturstyrelsen og er ikke normalt åbne for offentligheden.

Opdateret: 24-09-2021 11:31
Abonner på Nyheder
Vil du abonnere på Nyheder? – Tilmeld dig vores automatisk nyhedsmail - så får du en mail hver gang siden opdateres.
Vi videregiver ikke din mailadresse til andre parter og anvender den ikke til andre formål. Du kan til enhver tid afmelde dig ved at klikke på Afmeld i de mails du modtager.
Du kan læse mere om hvordan kommunen behandler dine personoplysninger og om dine rettigheder på https://www.syddjurs.dk/databeskyttelse Her finder du også kontaktoplysninger på kommunens databeskyttelsesrådgiver.

Kontakt