Fokus på fødevarer i Bæredygtighedsudvalgets sidste temamøde

Bæredygtighedsudvalget

Hvordan kan man fremme forbrug og produktion af bæredygtige fødevarer? Det var temaet for bæredygtighedsudvalgets sidste temamøde, og alle vinkler af fødevarer blev vendt - lige fra produktion, transport, forarbejdning og forbrugernes vaner. På mødet var der både videnskabelige oplæg fra Aarhus Universitet og input fra lokale virksomheder, der arbejder med fødevarer. Inden udvalget i foråret kan aflevere sine anbefalinger til byrådet, vil der blive afholdt et åbent borgermøde om bæredygtighed.

 

Bæredygtighedsudvalget afholdt torsdag den 12. december deres femte temamøde om emnet fødevarer. Mødet blev afholdt på Landbocentret uden for Rønde og bestod af videnskabelige oplæg, paneldebat med virksomheder og en åben dialog med udvalgets medlemmer.

 

Mødets to videnskabelige oplæg havde fokus på dels fødevare produktion og dels forbrugervaner. Lektor Hanne Lakkenborg Christensen fra Aarhus Universitet fortalte først om bæredygtig optimering af planteproduktion, blandt andet ved samdyrkning af arter, brug af plantegødning og vinterdække. Lektor Ulla Kidmose, også fra Aarhus Universitet, fortalte dernæst om forbrugernes subjektive oplevelse af kvalitet og ændring af vaner.

Efter de videnskabelige oplæg var der fokus på det praktiske perspektiv med fire paneldeltager, der alle har erfaring med bæredygtighed fra deres daglige arbejde med fødevarer. Her deltog mælkeproducent Mogens Hjort Jensen, René Povlsen fra Meny i Rønde, Rikke Overgaard fra Restaurant Moment og direktør Svend Davorkosen fra Årstiderne.

I den efterfølgende debat med udvalgets medlemmer blev muligheden for at gøre en forskel lokalt i Syddjurs Kommune drøftet. Her kom udvalget blandt andet ind på viden om fødevarer i skolerne, fremme af lokale producenter og fremme af lokale projekter, såsom samspisning eller fælleshaver.

Formand for udvalget Flemming Hynkemejer udtaler:

- Den lange produktionskæde fra landmand til forbrugernes bord gør indsatsen for bæredygtige fødevarer til en rigtig stor udfordring. Samtidig kommer forbrugernes vaner og familiemønstre oveni, så det er en svær opgave. Alligevel har vi en klar oplevelse af, at vi i Syddjurs også kan gøre en forskel. Vi kan arbejde meget mere med klar information om bæredygtige madvarer, både i vores skoler og til borgerne. Og så kan vi også gøre vores til at lokale producenter har de bedst mulige vilkår for deres produktion – bare for at nævne to ting. Tak til både de videnskabelige oplægsholdere og vores paneldeltagere, det var en fornøjelse af høre om deres daglige sejre og udfordringer i deres arbejde med bæredygtighed. I udvalget ser vi nu frem mod et borgermøde som afrunding på vores arbejde, inden vi samler alle indtryk sammen i en anbefalingsrapport til byrådet.

Tovholder for dagens arrangement var udvalgsmedlem Morten Overgaard, medstifter af den vegetariske og bæredygtige restaurant Moment.

 

Opdateret: 18-12-2019 20:09
Abonner på Nyheder
Vil du abonnere på Nyheder? – Tilmeld dig vores automatisk nyhedsmail - så får du en mail hver gang siden opdateres.
Vi videregiver ikke din mailadresse til andre parter og anvender den ikke til andre formål. Du kan til enhver tid afmelde dig ved at klikke på Afmeld i de mails du modtager.
Du kan læse mere om hvordan kommunen behandler dine personoplysninger og om dine rettigheder på https://www.syddjurs.dk/databeskyttelse Her finder du også kontaktoplysninger på kommunens databeskyttelsesrådgiver.

Kontakt