Nyt partnerskab med Ree Park Safari sikrer udsatte unge en plads i et arbejdsfællesskab

Ree Park

Vilde dyr, gode kolleger og fællesskab med hinanden er opskriften på succes for en lille gruppe unge fra Syddjurs Kommune, der ellers har haft svært ved at finde fodfæste i enten uddannelse eller på arbejdsmarkedet. De er lige nu en del af Ree Park Safaris Ungeteam - et unikt partnerskab mellem Syddjurs Kommune og Ree Park Safari, der skal hjælpe de unge med at genfinde troen og håbet på enten uddannelse eller arbejde.

Fællesskab giver lyst og motivation
I ungeteamet er de unge samlet i en gruppe, hvor der er tilknyttet en mentor i stedet for at sende de unge i praktik enkeltvis ude i virksomhederne, hvor de kan blive udfordret på blandt andet angst. Fællesskabet, de opstår blandt de unge, er med til at styrke motivationen og lysten til at møde på arbejde.

Beskæftigelsesindsatsen ud i den virkelige verden

Tre dage om ugen mødes de unge i teamet til morgenmad i Ree Park personalets kantine. Her starter dagen med hyggesnak og en briefing om dagens opgaver, som kan være alt fra rengøring i parken, slagtning af heste til løvefoder eller produktion af pynt til parkens julemarked.

Netop det, at det er almindelige arbejdsopgaver sammen med og i samme omgivelser, som parkens faste personale, gør en stor forskel for de unge.

- En arbejdsplads som Ree Park Safari har en lang række kompetencer, vi som kommune kan bruge i beskæftigelsesindsatsen. Det er en rigtig arbejdsplads, hvor der er en omgangstone, et miljø ved pausen, arbejdstøj, en leder og et sted, man kører hen. Det ville vi aldrig kunne skabe i kommunalt regi, det vil altid være et lukket og kunstigt miljø, fortæller formand for udvalget for erhverv og beskæftigelse, Gunnar Sørensen (V).

Socialt ansvar og medansvar for kommunen

I Ree Park Safari ser direktør Jesper Stagegaard ungeteamet som en naturlig udvikling af arbejdet med formidling og som virksomhedens bidrag til beskæftigelsesindsatsen i Syddjurs Kommune.

- Ree Park Safari er en lokal forankret virksomhed - det kan godt være, at vi har arme ud i verden, men vi ligger på Djursland og som en del af Syddjurs Kommune. Vi har også et socialt ansvar, så hvis vi, med det vi laver, på nogen måde kan bidrage til, at der er nogle unge mennesker, der får en ny chance, så vil vi gerne det, siger direktør for Ree Park Safari, Jesper Stagegaard og fortsætter:

- Jeg tror, at det betyder meget for de unge, at de kommer herud og at de får en uniform på ligesom de øvrige ansatte. Man er en del af Ree Park familien og det giver sammenhold og et miljø, som bare føles godt, for det er okay at komme og sige, at man har en lortedag og så er der nogen, der samler en op.

Gruppedynamik og mentor er omdrejningspunkt
I partnerskabet mellem Syddjurs Kommune og Ree Park Safari er der især to nye elementer, der skal hjælpe de unge med igen at få fodfæste i eget liv. Det ene element er fællesskab med ligesindede.

- De er et hold og de har hinanden at støtte sig til, men de er alligevel ude i en rigtig virksomhed. Det, at de kan være sammen, men også være sammen med andre, gør en stor forskel, forklarer chef for erhverv og beskæftigelse, Mette Vestergaard Byskov.

Samtidig med fællesskabet har de tilknyttet en fast mentor og daglig livline, Kamilla Hanberg Hansen.

- Det her var ikke blevet en realitet uden Kamilla. Hun er bindeleddet mellem de ansatte og det arbejde de laver og får dem til at tænke i, hvordan de kan lave noget, som de unge mennesker både kan favne og klare og få en succesoplevelse ud af. Samtidig har hun den faglige viden, der sætter hende i stand til at gribe de unge, når behovet er der, fortæller Jesper Stagegaard.

Udvikling og progression er vigtige parametre

De unge i teamet er visiteret fra Syddjurs Kommunes Center for unge, uddannelse og job og de har forløb af kortere eller længere varighed. Der er fokus på udvikling og progression og tiden i ungeteamet skal være med til at afklare den unges videre forløb i enten job eller uddannelse.

For 19-årige Mathilde gør forløbet i Ree Park en kæmpe forskel:

- Jeg er ikke så langt i min udredning endnu, men jeg håber, at min tid her kan være med til at give mig mere styrke og stabilitet i min hverdag.

Opdateret: 10-12-2019 13:32
Abonner på Nyheder
Vil du abonnere på Nyheder? – Tilmeld dig vores automatisk nyhedsmail - så får du en mail hver gang siden opdateres.
Vi videregiver ikke din mailadresse til andre parter og anvender den ikke til andre formål. Du kan til enhver tid afmelde dig ved at klikke på Afmeld i de mails du modtager.
Du kan læse mere om hvordan kommunen behandler dine personoplysninger og om dine rettigheder på https://www.syddjurs.dk/databeskyttelse Her finder du også kontaktoplysninger på kommunens databeskyttelsesrådgiver.

Kontakt