Syddjurs Kommune: Flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse

Byggeplads med udsigt

Der er for få unge, der efter 9. eller 10. klasse vælger at uddanne sig til blandt andet tømrer, murer eller snedker. Derfor skærper Syddjurs Kommune i disse år indsatsen for at få flere unge til at søge en erhvervsuddannelse. 

Børne- og Undervisningsministeriet har sat fire såkaldte Klare mål for udviklingen på erhvervsuddannelserne på nationalt plan. Et af målene lyder, at når kalenderåret siger 2025 skal 30 procent af alle unge, der forlader 9. eller 10. klasse vælge en erhvervsuddannelse. Det er et ambitiøst mål, der kræver en langsigtet og stabil indsats fra blandt andet skoler, uddannelsesvejledere, ungdomsuddannelser og forældre, men også fra Syddjurs Kommune, der i de kommende år sætter massivt ind for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

"I kommunen arbejder vi strategisk med at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse for at nå det nationale mål på 30 procent i 2025. Der tages flere værktøjer i brug, blandt andet indføres der erhvervspraktik i både 7., 8. og 9. klasse. Samtidig ansættes der en Erhvervsplaymaker, der skal arbejde på at udbygge og strukturere samarbejdet mellem folkeskolerne, virksomhederne, ungdomsuddannelserne og uddannelsesvejledningen", siger formand for udvalget for Erhverv og Beskæftigelse Gunnar Sørensen.

Når der løbende kommer flere unge ind på erhvervsuddannelserne, bliver der også brug for flere lærepladser. Syddjurs Kommune har allerede god opbakning fra mange af kommunens virksomheder, som åbner arbejdspladserne for lærlinge på en erhvervsuddannelse, men når optaget på erhvervsuddannelserne øges, vil der blive brug for flere.

Lærlinge er fremtidens svende

Jim Riis Pedersen er tømrermester og indehaver af firmaet Tømrermester Svend Erik Sørensen A/S i Tved på Mols. Han har lige nu fire lærlinge og for ham er det en helt naturlig del af driften at give plads til lærlinge. 

En stor del af de svende, der i dag arbejder i firmaet, er også udlært der. Også Jim, der blev udlært i 1993 og overtog virksomheden som eneejer i 2014. 

Jim Riis Pedersen har som regel altid omkring fire lærlinge i gang og de får lov til at prøve kræfter med lidt af hvert. Fra udskiftning af tag til byggeri af nye sommerhuse og en masse derimellem.

"Vi er ikke en gazellevirksomhed, der vækster konstant. Vi udfører gedigent håndværk til aftalt tid og pris i et område, hvor vores navn er kendt og respekteret. Kvaliteten skal altid være i fokus og det er en af de værdier, vi også giver videre til vores lærlinge", fortæller Jim Riis Pedersen. 

Det kan Kamilla Maria Jensen nikke genkendende til. Vi møder hende på nok Danmarks smukkeste byggeplads, hvor hun sammen med en svend er ved at bygge et sommerhus. Hun er 30 år og voksenlærling i firmaet og trives rigtig godt.  

Hun har været i voksenlære hos Jim Riis Pedersen i et år nu og fortæller, at hun altid har haft drømmen om at blive tømrer, men holdt sig tilbage på grund af, at det opfattes som et mandefag. 

"Jeg troede ikke, at det var en mulighed, så jeg blev SOSU-assistent og arbejdede som sådan i fire år, men min svigermor pressede på og fik mig til at følge min drøm. Jeg startede på grundforløbet på Aarhus Tech, men jeg var usikker på, om jeg kunne få en læreplads, igen fordi jeg er en pige", lyder det fra Kamilla Maria Jensen.

Heldigvis er Jim Riis Pedersen ligeglad med, om hans lærlinge er drenge eller piger og Marias fætter, der arbejder i firmaet, banede vejen og prikkede til Jim. 

"Jeg ringede til Jim 14 dage før mit grundforløb var slut. Efter en uge ringede han tilbage, vi tog en snak og blev enige om at prøve det af i et år. Til august har jeg været her et år og har lige fået forlænget lærepladsen til jeg er udlært, så jeg er bare super glad", fortæller en storsmilende Kamilla.  

Rekruttering fra flere steder 

Jim Riis Pedersen har ikke svært ved at få lærlinge og han forsøger ofte at tilbyde lærepladser til de lokale unge og indimellem bliver der da også banket på døren. 

"Vi er en lokal virksomhed og vi forsøger at holde vores kerneopgaver herude på Mols/Djursland og Risskov/Egå. Derfor giver det også god mening at have lærlinge med rod i lokalområdet og ikke mindst med nem transport til og fra arbejde. Det går jo fra mund til mund, at det er et godt sted at være", siger Jim Riis Pedersen. 

Et godt samarbejde med håndværkerskolen i Hadsten er også en vigtig brik i rekrutteringen. Det sker jævnligt, at Jim Riis Pedersen bliver ringet op fra håndværkerskolen, at de har en frisk ung mand/kvinde, der har brug for en læreplads.

"Så byder vi dem velkommen og prøver lige samarbejdet af, men oftest bliver det til en aftale, så det fungerer rigtigt godt", siger Jim Riis Pedersen. 

Fakta

Udvalget for Erhverv og Beskæftigelse i Syddjurs Kommune har besluttet, at følgende initiativer de kommende år skal bidrage til at flere unge søger ind på erhvervsuddannelserne:

  • Praktik i både 7., 8. og 9. klasse - herunder etablering af ny praktikportal, 
  • Nytænkning i forhold til brobygning og Introforløb, herunder en sikring af, at alle unge i udskolingen kommer ud på blandt andet en eller flere erhvervsuddannelser forud for deres uddannelsesvalg. 
  • Samarbejde med skolerne i forhold til besøg og undervisning på virksomheder og erhvervsuddannelser. 
  • Etablering og koordinering af Ung til Ung undervisning, hvor unge møder unge, som er i gang med en ungdomsuddannelse og hører om erfaringer. 
  • Forsøg med forældremøder på virksomheder med deltagelse af uddannelsesvejlederne (rundvisning på virksomheden og for eksempel præsentation af, hvad en erhvervsuddannelse kan anvendes til i praksis.) Dette initiativ handler i høj grad om forældreinddragelse og om positivt at oplyse og introducere forældre til nogle af de mange muligheder, som erhvervsuddannelserne rummer. 
  • Erhvervsplaymaker, der skal arbejde på at udbygge og strukturere samarbejdet mellem folkeskolerne, virksomhederne, ungdomsuddannelserne og uddannelsesvejledningen.

 

Opdateret: 01-07-2021 13:34
Abonner på Nyheder
Vil du abonnere på Nyheder? – Tilmeld dig vores automatisk nyhedsmail - så får du en mail hver gang siden opdateres.
Vi videregiver ikke din mailadresse til andre parter og anvender den ikke til andre formål. Du kan til enhver tid afmelde dig ved at klikke på Afmeld i de mails du modtager.
Du kan læse mere om hvordan kommunen behandler dine personoplysninger og om dine rettigheder på https://www.syddjurs.dk/databeskyttelse Her finder du også kontaktoplysninger på kommunens databeskyttelsesrådgiver.

Kontakt