Netværksmøder for bofællesskaber i landdistrikter
Vi mødes til månedlige kaffemøder og stormøder i bofællesskabets tegn. Alle er velkomne.
Næste møde: Vi arbejder på et nyt kaffemøde til september 2024. Opdatering følger.
Vi fortsætter i efteråret 2024 perlerækken af kaffemøder for alle, som er interesserede i at bo i bofællesskab i Syddjurs Kommune. Arrangementerne er gratis. Vi byder på let forplejning.
Som noget nyt holder vi i 2024 kaffemøder på ejendomme og steder, som potentielt kunne blive nye bofællesskaber. I 2023 besøgte vi allerede eksisterende bofællesskaber, men i 2024 tager vi altså fat i steder, som er reelle muligheder for nye fællesskaber.
NB. Syddjurs Kommune er ikke involveret i salget af ejendomme eller opførslen af nye bofællesskaber.
Tidligere netværksmøder
Stormøder og Kaffemøder
Ud over netværksmøderne med kaffe hos nystartede bofællesskaber har vi afholdt større arrangementer, hvor vi inviterede eksperter eller særlige videnspersoner, advokater, finansieringsselskaber, almene bofællesskaber, ejendomsmæglere, arkitekter og andre, som arbejder professionelt med bofællesskaber og alternative boformer.
Stormøde #1 blev afholdt tirsdag den 10. oktober 2023 i Domen i Aarhus fra kl. 17 - 20.
- Anna Falkenstjerne Beck, Ph.D i etablering og organisering af bofællesskaber
- Mickey Gjerris, Bioetiker, foredragsholder og forfatter
- Andreas Mortensen, etnolog og starter af bofællesskab i Ommestrup
- Mads Petersen, advokat fra MP advokater
Se referat fra stormødet herunder.
Stormøde #2 blev afholdt tirsdag den 5. december 2023 på Kulturhotellet i Rønde fra 17 - 20.
- Rudy Madsen, bofælle og initiativtager af www.bofællesskab.dk
- Helena Reumert Gjerding, advokat og medforfatter til bogen Bo-Fælles-Skab
- Levi Dørken, medejer af Tegnestuen Arken og idémand bag www.naboskaber.dk
- Maria Toft, Ph.d. og forsker i fællesskaber, sociale normer og miljøadfærd
Se referat fra stormødet herunder.
Stormøde #3 blev afholdt tirsdag den 11. juni 2024 på Grobund syd for Ebeltoft fra 17-20.
- Emma Bundgaard Poulsen, repræsentant for Grobund
- Per Feldthaus, direktør i Almenr og bestyrelsesmedlem i Realdania
- Viktor Reddersen, bofælle i Præstegården i Svejstrup
- Jens Kjærsgaard, erhvervskundechef i Merkur Andelskasse
- Søren Hermansen, direktør for Samsø Energiakademi og medforfatter til bogen 'Fælledskab'
Se referat fra stormødet herunder.
Kaffemøde #1 Første netværksmøde blev afholdt tirsdag den 30. maj 2023 på Rødegaard, Karlshøjvej 5, 8420 Knebel. Rødegaard i Vistoft har tidligere fungeret som kursuscenter. Ejendommen blev i 2022 solgt videre til en gruppe, som ønskede at danne et skabende fællesskab. De nye ejere fortalte hele historien, og viste en lille film, som de har lavet med støtte fra Syddjurs Kommune. Bagefter var der god tid til at dele erfaringer blandt deltagerne og give feedback og input til de kommende netværksmøder.
Kaffemøde #2 blev afholdt på Ålykke, Havmøllevej 7, mellem Holme og Hyllested Skovgårde. Ålykke ejes af Nanna og Jonathan og deres to venner. De viste stedet frem og fortalte deres historie, og der var tid til netværke og lære hinanden at kende.
Kaffemøde #3 blev afholdt på Stenagergaard, Færgevejen 57, syd for Ebeltoft. Vi hørte om processen og så hvor langt de er kommet med at omdanne den gamle kostald til boliger og et stort fællesrum med udsigt. Stuehuset ombygges med 4 værelser og fælles køkken.
Kaffemøde #4 blev afholdt i tilbygningen Feldballe Friskole og handlede om Fælles-Bo, et seniorbofællesskab i Feldballe som er under opbygning. Efter en walk-and-talk i Feldballe om mulige placeringer hørte vi deres værdigrundlag og de øvrige deltageres motivation for et bo i bofællesskab.
Kaffemøde #5 blev afholdt i Ommestrup, Balevej 9a, 8544 Mørke. Her bor et par med to små børn og deres veninde. De er sammen ved at ombygge ejendommen, så der bliver en boenhed mere. Vi hørte deres historie og hvordan de til sidst lykkedes med at få banken med. Efter mødet er bofællesskabet vokset med endnu en boenhed og en ny familie. Tillykke!
Kaffemøde #6 blev afholdt på Gl. Stationsvej 24, Hyllested, 8400 Ebeltoft. Her sælges en ejendom, som altid har fungeret som bofællesskab. Ejendommen har fem selvstændige lejligheder i forskellige størrelser og stand samt et fælles lokale. Vi fik en rundvisning og et oplæg fra advokat Mads Petersen fra MP Advokater i Ebeltoft med et overblik over ejerformer og gode juridiske råd.
Kaffemøde#7 blev afholdt på Thorsgade 26, Thorsager, 8410 Rønde. Her arbejder Tegnestuen Arken og Naboskaber i øjeblikket på at bygge et helt nyt bofællesskab med navnet Thorskær. Levi Dørken introducerede projektet bestående af otte boliger, og der var mulighed for spørgsmål og svar. Thorskær forventes at være klar til indflytning i 2026.
Kaffemøde #8 blev afholdt på Balevej 4A, Ommestrup, 8544 Mørke. Her bor Sara Badstue med sine tre børn på en større ejendom, som kunne omdannes til et bofællesskab. Ejendommen består allerede af et hovedhus med en mindre lejlighed i den ene ende. Sara drømmer om at renovere huset, så det kan deles op i to lige store boenheder.
Se referatet fra møderne nederst på siden
Arrangementerne er arrangeret af projektleder Nanna Vibe Juelsbo, nvsj@syddjurs.dk og landdistriktskonsulent Alette Lena Skov-Hansen, alsh@syddjurs.dk, fra Syddjurs Kommune.
Referater fra netværksmøder
Kaffemøde #1 - Rødegaard
- Intro v. Nanna Vibe Juelsbo og Alette Skov-Hansen
- Rødegaard - bofællesskabets tilblivelse og opbygning v. Karsten Munk og Cecilie Lanken
- World Café - borde med forskellige temaer/behov/idéer/muligheder
- Afrunding
- Næste møde 18/6
- Kontakt til Alette og Nanna
1. Intro v. Nanna Vibe Juelsbo og Alette Skov-Hansen
På en af de sidste eftermiddage i Maj mødte 44 mennesker op på Rødegaard kl. 16:30 til projektets første kaffemøde. Det var et overvældende fremmøde, som igen bekræftede os i, at der er interesse - og behov - for alternative boformer i Syddjurs Kommune. Herligt! Nanna Vibe Juelsbo og Alette Skov-Hansen introducerede projektet ‘Bofællesskab Djursland’. Projektet er initieret af Alette og Nanna i regi af Syddjurs Kommune.
Eftermiddagens fremmødte var en blanding af alle aldre (et gæt ville være fra 6-80 år) og med fælles og forskellige behov og ønsker til et bofællesskab. Nogle kom med en konkrete mulighed og et projekt, andre ledte efter et sted og nogen mennesker NU, mens andre igen ledte efter inspiration og muligheder for fremtiden. Vi var en blandet skare, men alle med en interesse i alternative boformer og især bofællesskabet som leveform.
2. Rødegaard - bofællesskabets tilblivelse og opbygning Karsten Munk og Cecilie Lanken
Karsten Munk sagde kort velkommen, hvorefter vi så den film, som Rødegaard netop har fået skabt. I filmen portrætteres Rødegaard, dens beboere/ejere og deres vision og håb for stedet. Efter filmen gik vi en runde i haven og så Rødegaards bygninger.
Kort oprids af fortællingen om Rødegaard:
Rødegaard er et bofællesskab bestående af seks beboere: Karsten, Iben, Marcela og Cecilie med hendes to børn. Karsten, Iben, Marcela og Cecilie ejer hver en 1/4 af Rødegaard. Stedet er købt som et sameje med juridisk hjælp fra en advokat til at udarbejde samejekontrakten. Sammen har beboerne også skabt virksomheden Jordens Sang, som er én fælles virksomhed under hvilken de fire beboere arbejder fuldtid.
Læs mere om Jordens Sang, Rødegaard og dens beboere her: https://jordenssang.dk/jordens-sang-paa-roedegard/
3. World Café - borde med forskellige temaer/behov/idéer/muligheder
Til øvelsen havde vi placeret seks spredte borde hver med et tema på en planche. Idéen var, at de fremmødte kunne gå rundt mellem bordene og besøge det eller de borde, som var aktuelle for lige netop dem. Håbet var selvfølgelig også, at de fremmødte kunne møde andre mennesker ved bordene og falde i snak om håb, drømme, konkrete muligheder og idéer til projekter. Intentionen med temaerne var nemlig, at de skulle fungere som samtalestartere samt en måde for Nanna og Alette at høste konkrete behov fra de fremmødte.
Temaerne på bordene var:
Bord 1: Jeg leder efter et sted og/eller nogle mennesker.
Bord 2: Jeg har et sted og leder efter mennesker.
Bord 3: Jeg leder efter hjælp til etablering af et bofællesskab.
Bord 4: Jeg leder efter noget andet, som er…
Bord 5: Jeg kunne godt tænke mig, at det her projekt - Bofællesskab Djursland - kunne/gjorde/ville…
Bord 6: Jeg har et konkret projekt. Nu skal I høre…
Der gik hurtigt snak i den. :-) Det var skønt at gå rundt mellem bordene og se fremmede give hinanden, sige goddag og fortælle om deres drømme og idéer.
Nanna bad indledningsvist om, at der blev skrevet noter på post-its ved hvert bord, hvis der kom noget frem i snakkene, som Nanna og Alette og vi alle skulle vide/arbejde videre med/fokusere mere på.
Især bord 5 affødte en masse gode post-its med vigtige idéer og behov. Her er en oversigt over de post-its, som blev skrevet med idéer og ønsker:
- At det her projekt kunne blive et netværk af/for både nye og eksisterende bofællesskaber i Syddjurs - til inspiration, sparring og til at gøre videreførelsen af etablering af bofællesskaber nemmere. Det kunne evt. gøres til et nationalt projekt for alle bofællesskaber og bofællesskabsinteresserede på landsplan.
- Deling af og arrangerede ture ud og se på bofællesskabsegnede-ejendomme, som er til salg.
- Deling af og arrangerede ture ud og se på bofællesskabsegnede-ejendomme, som er til leje.
- Deling af viden og konkrete eksempler om jura, byggetilladelser, ejendomsskatter mm.
- Til et kommende kaffemøde: Lav en runde, hvor folk fortæller om deres egen situation/drømme, så man kan få endnu større kontaktflade.
- Bliv ved med at møde i eksisterende bofællesskaber og hør deres historie. Det er fedt og vigtigt med konkrete eksempler på steder og mennesker, som har fået bofællesskabsdrømmen til at ske!
- Inspiration til, hvordan et bofællesskab kunne fungere. F.eks. forskellige former for sameje/leje, men også interne regler/rammer/struktur for fællesmøder/beslutningsprocesser etc.
- Inspiration til, hvordan man samler økonomi til at købe et sted. Gerne med alternative forretningsmodeller og eksempler.
- Idé: Kunne man gå sammen mange familier/par/venner og købe alle grundene i en udstykning og bo lidt som på Friland. Måske bygge et fælleshus på en af grundene. Hvad ville det kræve i forhold til godkendelser fra kommunen?
- En optimering af Facebook-gruppen BOFÆLLESSKABER DJURSLAND, så vi når endnu bredere ud.
- Norddjurs skal også med, så vi også kan besøge bofællesskaber på Norddjurs. Alette tager kontakt til Norddjurs Kommune og opstarter samarbejdet. Tak for input!
4. Afrunding
Til sidst rundede vi eftermiddagen af med kommentarer. Konklusionen blev, at JA, der er behov for at mødes.
Det er netop til møderne, at vi kan dele viden, idéer, behov og ikke mindst møde hinanden og nogen, vi ikke allerede kender. Vi takkede selvfølgelig også Rødegaard for muligheden for at se stedet og lære om deres bofælleskabsproces.
5. Næste møde 18/6
Kaffemøde #2 sker søndag den 18. juni kl. 10-12:00 på Ålykke ved Jernhatten og Havmøllen. Her bor Nanna selv med tre andre voksne og to børn på en gammel landejendom. De har netop overtaget gården i januar og er nu gået igang med en stor renovering. Det fortæller de meget mere om på dagen, hvor vi også kommer nærmere ind på bofællesskabets opbygning rent juridisk, byggeteknisk og menneskeligt. :-) Der bliver selvfølgelig også mulighed og god tid til, at de fremmødte kan møde hinanden på kryds og tværs igen.
Link til begivenheden her: https://www.facebook.com/events/623425843181745
6. Kontakt til Alette og Nanna
Alette Lena Skov-Hansen, arkitekt og ansat i Syddjurs Kommune i Kultur, Fritid og Landdistrikter. Mail: alsh@syddjurs.dk Tlf.: 20 46 25 22
Nanna Vibe Spejlborg Juelsbo, kaospilot, journalist og projektleder for Bofællesskab Djursland for Syddjurs Kommune. Mail: njuelsbo@gmail.com Tlf.: 25 78 28 05
Referat af Kaffemøde #2 - Ålykke 18/6 kl. 10:00–12:00
1. Velkommen og intro v. Nanna Vibe Juelsbo
2. Ålykke - bofællesskabets tilblivelse og opbygning v. Nanna Vibe Juelsbo og Jonatan S. Juelsbo
3. World Café - borde med forskellige temaer/behov/idéer/muligheder
4. Afrunding
5. Næste møde 22/8
6. Kontakt til Alette og Nanna
1. Velkommen og intro v. Nanna Vibe Juelsbo
En varm søndag solskinsmorgen mødte 26 mennesker op på Ålykke kl. 10:00 til projektets andet kaffemøde. Nogle var kendte ansigter fra sidste kaffemøde, mens hovedparten var nye interesserede. Igen blev vi enige om, at fremmødet kun bekræftede os alle i, at der er interesse og behov for alternative boformer i Syddjurs Kommune. Det er jo dejligt.
Nanna Vibe Juelsbo introducerede dagens program og projektet ‘Bofællesskab Djursland’. Projektet er initieret af Alette (som var udenlands på dagen) og Nanna i regi af Syddjurs Kommune.
Igen var formiddagens fremmødte en blanding af alle aldre (fra 3-80 år) og med fælles og forskellige behov og ønsker til et bofællesskab. Nogle kom med en konkrete mulighed og et projekt, andre ledte efter et sted og nogen mennesker NU, mens andre igen ledte efter inspiration og muligheder for fremtiden. Vi var en blandet skare, men alle med en interesse i alternative boformer og især bofællesskabet som leveform.
2. Ålykke - bofællesskabets tilblivelse og opbygning v. Nanna Vibe og Jonatan S. Juelsbo
Nanna Vibe, Jonatan og datteren Dea overtog i september 2022 gården Ålykke med deres vennepar, Lotte og Andreas og deres søn Lou. De to par havde gennem flere år haft en løbende samtale om en skønne dag at finde et landsted sammen, og pludselig kom gården Ålykke til salg og blev deres. Så langt, så godt. I dag har parrene skabt en samejekontrakt, og Nanna, Jonatan, Lotte og Andreas ejer hver 25% af Ålykke. Nanna, Jonatan og Dea er flyttet ind på gården i januar 2023, mens Lotte, Andreas og Lou bliver boende i København indtil sensommeren 2023, hvor gården er renoveret i en sådan en grad, at den kan rumme to familiers liv.
Processen er og bliver nemlig at dele huset op i to lige store boenheder – hver med eget køkken, bad etc. Første etape af renoveringen sker nu i 2023 med renovering af hovedhusets stueetage. Næste etape sker til forår/sommer 2024, hvor hovedhusets 1. sal skal have ny tagkonstruktion. Parrene har nemlig fået byggetilladelse til at bygge 1. salen med vægge i fuld højde, så der bliver mere plads i det gamle bondehus fra 1802. Derudover får huset en ny klimaskærm i træ. Når hovedhuset er færdigt, er hver boenhed på 140 kvm.
Udover hovedhuset har gården en gammel fårestald og en lade, hvor drømmen er at etablere værksteder, atelier, grovkøkken og en ekstra lejlighed til udleje og udlån i kortere og længere perioder.
Parrene har indtil videre fået hjælp til arbejdet af:
- En bankrådgiver til udregning af realkreditlån til køb og renovering af huset. Parrene har begge skiftet til Merkur i forbindelse med købet af Ålykke.
- En arkitekt, som har tegnet den nye grundplan for hovedhuset.
- En ingeniør til at lave udregninger på den nye 1. sal.
- En tømrer til at udgrave stueetagen og lægge nye vand- og kloakrør.
- En biolog som har hjulpet dem med at lave en plan for den 14,7 hektar store grund, som de ønsker at genforvilde.
- En allerede etableret bofællesskab, som var så søde at lade Nanna, Jonatan og co. bruge deres samejekontrakt til inspiration til skabelsen af Ålykkes egen samejekontrakt.
- Alette Skov-Hansen og Syddjurs Kommune, som har tilkendegivet at støtte 25% af projektets udvendige renovering gennem ’Landbyfornyelsespuljen’.
- En masse firmaer, som producerer f.eks. vinduer, toiletter, trægulve, køkkener, komfurer etc., hvor parrene har fået gedigne rabatter simpelthen ved blot at række ud til firmaerne og efterspørge muligheden for donation af gratis materialer, restpartivarer, billige udstillingsmodeller, etc. Det tager tid, og man får selvfølgelig også et nej eller femten undervejs, men det kan virkelig anbefales! Det er tid godt givet ud.
3. World Café - borde med forskellige temaer/behov/idéer/muligheder
Til øvelsen havde vi – ligesom til kaffemøde #1, men nu med andre temaer - placeret seks spredte plancher hver med et tema. Idéen var, at de fremmødte kunne gå rundt mellem plancherne og besøge den eller de plancher, som var aktuelle for lige netop dem. Håbet var selvfølgelig også, at de fremmødte kunne møde andre mennesker ved plancherne og falde i snak om håb, drømme, konkrete muligheder og idéer til projekter. Intentionen med temaerne var nemlig, at de skulle fungere som samtalestartere samt en måde for Nanna at høste konkrete behov fra de fremmødte.
Temaerne på plancherne var:
Bord 1: Jeg synes, vi burde snakke om…
Bord 2: Jeg kan hjælpe med…
Bord 3: Jeg leder efter…
Bord 4: Jeg mangler…
Bord 5: Jeg drømmer om…
Bord 6: Indhold til ’Bofællesskab Djursland FAQ’ – et opslagsværk om etableringen af bofællesskaber på www.syddjurs.dk
Nanna bad indledningsvist om, at der blev skrevet noter på post-its ved hvert bord, hvis der kom noget frem i snakkene, som Nanna og Alette og vi alle skulle vide/arbejde videre med/fokusere mere på.
Alle plancher affødte en masse gode post-its med vigtige idéer og behov. Her er en oversigt over nogle af de post-its, som blev skrevet med idéer og ønsker:
• Det kan være dyrt at købe sig ind i et bofællesskab. Vi mangler muligheder for at leje sig ind i nuværende eller nye bofællesskaber. Kan Syddjurs Kommune hjælpe?
• Vi mangler grunde og landejendomme, som ejes af nogen, som gerne vil forpagte/leje deres jord eller ejendom ud til både bofællesskab og jordbrug.
• Vi burde snakke om, hvad er og skaber et godt fællesskab af individer – og hvordan holdes relationer ved lige, så vi ikke gå død i sure pligter og uendelige fællesmøder.
• Det ville være godt med en liste over fonde, man kan søge.
• Det ville være godt med en liste over ressourcer, som man har brug for i etableringen af et bofællesskab.
• Det ville være godt med en liste over finansieringsmuligheder – med fordele og ulemper.
• Det ville være godt med en liste over forskellige muligheder for at eje sammen: sameje, oprettelse af andelsforening, etablering af fond etc.
4. Afrunding
Nanna rundede formiddagen af og takkede de fremmødte. Konklusionen blev igen, at JA, der er behov for at mødes. Det er netop til møderne, at vi kan dele viden, idéer, behov og ikke mindst møde hinanden og nogen, vi ikke allerede kender.
5. Næste møde 22/8
Kaffemøde #3 sker tirsdag den 22. august kl. 16:30-18:30 på Stenagergård ved Grobund syd for Ebeltoft. Her har en gruppe mennesker købt en gammel landejendom med 40 hektar jord. De står foran en stor renovering af gården, hvor nye lejligheder skal opføres. Det fortæller de meget mere om på dagen, hvor vi også kommer nærmere ind på bofællesskabets opbygning rent juridisk, byggeteknisk og menneskeligt. Der bliver selvfølgelig også mulighed og god tid til, at de fremmødte kan møde hinanden på kryds og tværs igen. Vel mødt!
Link til begivenheden her: https://www.facebook.com/events/2029631217380071
6. Kontakt til Alette og Nanna
Alette Lena Skov-Hansen, arkitekt og ansat i Syddjurs Kommune i Kultur, Fritid og Landdistrikter.
Mail: alsh@syddjurs.dk Tlf.: 20 46 25 22
Nanna Vibe Spejlborg Juelsbo, kaospilot, journalist og projektleder for Bofællesskab Djursland for Syddjurs Kommune.
Mail: njuelsbo@gmail.com Tlf.: 25 78 28 05
Referat af Kaffemøde #3 – Stenagergård 22/8 kl. 16:30–18:30
1. Velkommen og intro v. Alette Skov-Hansen og Nanna Vibe Juelsbo
2. Stenagergård - bofællesskabets tilblivelse og opbygning
3. Analog meningsmåling og snak - borde med forskellige temaer/behov/idéer/muligheder
4. Næste møde 17/9
5. Kontakt til Alette og Nanna
1. Velkommen og intro v. Alette Skov-Hansen og Nanna Vibe Juelsbo
Efter en sommerferiepause mødtes vi igen til kaffemøde #3 – denne gang på Stenagergård syd for Ebeltoft. 32 mennesker var forsamlet denne tirsdag eftermiddag, og det var dejligt at møde både kendte, men også en del nye ansigter. Rygtet om projektet spredes – det er godt at opleve!
Alette og Nanna introducerede projektet og dagens program, hvorefter beboerne fra Stenagergård tog over og ledte os rundt på gården til en snak om deres bofællesskabsproces.
Igen var eftermiddagens fremmødte en blanding af alle aldre og med fælles og forskellige behov og ønsker til et bofællesskab. Nogle kom med en konkrete mulighed og et projekt, andre ledte efter et sted og nogen mennesker NU, mens andre igen ledte efter inspiration og muligheder for fremtiden. Vi var en blandet skare, men alle med en interesse i alternative boformer og især bofællesskabet som leveform.
2. Stenagergård - bofællesskabets tilblivelse og opbygning
I 2019 overtog en gruppe mennesker Stenagergård. Flere af dem var engagerede i Grobund, som ligger på den anden side af vejen. Siden overtagelsen er der sket udskiftning i beboerne, og i dag tæller gruppen seks personer. De håber indenfor en overskuelig fremtid at blive op til 10 personer med fælles ejerskab af Stenagergård, som er opført som andelsboligforening. De nuværende beboere har forskellige aldre og baggrunde.
Stenagergård er opbygget som en traditionel landejendom med hovedhus, staldlænger og en større lade. Derudover følger 42 hektar økologisk landbrugsjord, brakjord og skov med til ejendommen. I øjeblikket bor tre af ejerne fast på gården.
Drømmen er på sigt at opdele hovedhus og staldlænge i 10 lejligheder. To af lejlighederne og et fællesrum i staldlængen er i fuld gang med at materialisere sig. Renoveringsarbejdet står beboerne på Stenagergård primært selv for.
Stenagergård har fået støtte af projektet Nyboskab og af Landsbyfornyelsespuljen. Tilsammen har bofællesskabet fået 1 mio i støtte til renovering og etablering af bofællesskabet.
Gruppen på Stenagergård drømmer som sagt om at blive flere, og er man interesseret i at blive en del af bofællesskabet som ejer, kan man henvende sig til en af beboerne og igangsætte en samtale om individuelle og fælles ønsker og forventninger.
Kontakt andelsboligforeningen Stenagergård på tlf. 60862202
3. Analog meningsmåling og snak - borde med forskellige temaer/behov/idéer/muligheder
Som altid brugte vi anden del af kaffemødet på – ja, netop – kaffe. Og den obligatoriske bolle med ost og grønt. Efter en kort forsyningspause, tog vi fat på en analog meningsmåling, hvor de fremmødte blev bedt om at stille sig op på en række mellem to poler ”meget enig” og ”meget uenig” i hver sin side alt efter, hvor enige eller uenige de var i de fremsagte udsagn. Udsagnene handlede selvfølgelig om at dele, om et liv i bofællesskab og glæder og besværlighederne ved netop det. Undervejs blev de fremmødte bedt om at dele – enten med sidepersonen eller i plenum – hvorfor de mon havde placeret sig netop, hvor de havde. En sjov lille øvelse som synliggjorde folks interesse i bofællesskaber, holdninger og nuværende boformer.
Derefter var det tid til fri snak mellem de fremmødte med borde med plancher – hver med et spørgsmål, som kunne fungere som en samtalestarter.
5. Næste møde 17/9
Kaffemøde #4 sker søndag den 17. september kl. 10-12:00 i Feldballe. Her er en gruppe borgere i gang med at udtænke et nyt bofællesskab for mennesker uden hjemmeboende børn. Det fortæller de meget mere om på dagen, hvor vi skal på en lille gåtur rundt i Feldballe. Der bliver selvfølgelig også mulighed og god tid til, at de fremmødte kan møde hinanden på kryds og tværs igen. Vel mødt!
Link til begivenheden her: https://www.facebook.com/events/9704782619595171
6. Kontakt til Alette og Nanna
Alette Lena Skov-Hansen, arkitekt og ansat i Syddjurs Kommune i Kultur, Fritid og Landdistrikter.
Mail: alsh@syddjurs.dk Tlf.: 20 46 25 22
Nanna Vibe Spejlborg Juelsbo, kaospilot, journalist og projektleder for Bofællesskab Djursland for Syddjurs Kommune.
Mail: njuelsbo@gmail.com Tlf.: 25 78 28 05
Referat af Kaffemøde #4 – Feldballe 17/9 kl. 10:00–12:00
- Velkommen og intro v. Alette Skov-Hansen og Nanna Vibe Juelsbo
- Seniorbofællesskab i Feldballe – projektgruppens drømme og planer
- Anden runde omkring kaffebordet – hvem er vi, og hvilke behov kommer vi med?
- Næste møde 10/10
- Kontakt til Alette og Nanna
- Velkommen og intro v. Alette Skov-Hansen og Nanna Vibe Juelsbo
Vi mødtes ved Feldballe Friskole en søndag formiddag i dejligt sensommervejr. Med 12 fremmødte var vi færre, end vi plejer til kaffemøderne, men antallet skuffede dog ikke: Det var 12 meget interesserede mennesker, som faktisk endte med at blive hængende og snakke sammen på kryds og tværs til langt efter arrangementets egentlige slutning. Dejligt!
Seniorbofællesskab i Feldballe- projektgruppens drømme og planer
En projektgruppe pt. bestående af tre lokale borgere fra Feldballe og omegn har drømme og planer om at skabe et bofællesskab i Feldballe. Om bofællesskabet bliver et decideret seniorbofællesskab er endnu uvist, men fast er idéen om, at bofællesskabet bliver for mennesker uden hjemmeboende børn. Gruppen beskriver selv projektet således:
"Mange ældre i landsbyerne bor i for store huse med for store haver, og traditionelt har man måttet flytte til en større by, hvis man ville i en mindre og nemmere bolig, når kræfterne blev færre. I Feldballe prøver vi at skabe et alternativ, så man - trods alderens begrænsninger - kan blive boende i sine kendte, landlige rammer i et trygt og forpligtende bofællesskab. Det er en lang proces med mange spørgsmål og praktiske udfordringer undervejs, og målet er kun lige i sigte.”
Vi startede dagen ud med en lille gåtur rundt i Feldballe, hvor gruppen i øjeblikket kigger på grunde, som kunne være interessante for et kommende bofællesskab. Projektgruppen snakkede om beliggenhed i forhold til natur, udsigt og gennemfartsvejen gennem Feldballe, om drømme om at bruge friskolens værksteder efter skoletid, lysten til at åbne bofællesskabet op for det omkringliggende samfund og være et aktiv for den lille landsby.
Gruppen består i øjeblikket af tre borgere, og de ønsker sig meget at være flere, som har lyst til at gå med ind i arbejdet for at skabe et fremtidigt bofællesskab i Feldballe. Hvornår bofællesskabet står færdigt, er uvist. Det kommer an på de engagerede i projektgruppen. Hvordan bofællesskabet skal se ud, og hvor det skal ligge, er altså også usikkert. Der er stor mulighed for at præge projektet for dem, som skulle have lyst til at gå med i projektgruppen.
Er du interesseret i at høre mere og måske være med?
Kontakt Jens Peter Mølgaard på tlf: 50 17 61 76 / email: jens.peter.moelgaard@gmail.com
- Anden runde omkring kaffebordet – hvem er vi, og hvilke behov kommer vi med?
Som altid startede mødets anden runde med en kop kaffe og en bolle. Vi havde lånt friskolens nye tilbygning til formålet, og det gav anledning til en snak om bæredygtige materialer som ler, ålegræs og træ – som tilbygningen består af.
Vi tog derefter en runde, hvor alle fortalte lidt om dem selv og deres interesse for bofællesskaber i det hele taget og for projektet i Feldballe. Det var dejligt at mærke en reel interesse for et konkret projekt, og endnu bedre var det for Alette og Nanna at kunne pakke deres ting sammen og tage af sted, mens de fremmødte deltagere blev og snakkede videre efter arrangementet. Lad os håbe at projektgruppen i Feldballe fik et par nye medlemmer den søndag formiddag.
- Næste møde 10/10
Det næste møde er Stormøde #1, som sker tirsdag den 10. oktober kl. 17-20:00 i Domen i Aarhus. Vi skal dykke dybere i bofællesskabet med hjælp fra fire eksperter. Vel mødt!
Link til begivenheden her: https://www.go-syddjurs.dk/arrangementer/22209/stormoede-om-bofaellesskaber/
- Kontakt til Alette og Nanna
Alette Lena Skov-Hansen, arkitekt og ansat i Syddjurs Kommune i Kultur, Fritid og Landdistrikter.
Mail: alsh@syddjurs.dkTlf.: 20 46 25 22
Nanna Vibe Spejlborg Juelsbo, kaospilot, journalist og projektleder for Bofællesskab Djursland for Syddjurs Kommune.
Mail: njuelsbo@gmail.comTlf.: 25 78 28 05
Referat af Kaffemøde #5 – Bofællesskabet i Ommestrup 14/11 kl. 16:30–18:30
- Velkommen og intro v. Alette Skov-Hansen og Nanna Vibe Juelsbo
- Bofællesskabet i Ommestrup - tilblivelse og opbygning
- Præsentationsrunde af de fremmødte
- Næste møde: Stormøde #2 den 5/12-23 på Kulturhotellet i Rønde
- Kontakt til Alette og Nanna
- Velkommen og intro v. Alette Skov-Hansen og Nanna Vibe Juelsbo
Mange havde trodset både regnvejr og mørke, da vi mødtes i Ommestrup tirsdag den 14. november. Alette og Nanna introducerede projektet og eftermiddagens program, hvorefter beboerne fra bofællesskabet i Ommestrup tog over og ledte os rundt på gården til en snak om deres bofællesskabsproces.
Igen (igen igen) var eftermiddagens fremmødte en blanding af alle aldre og med fælles og forskellige behov og ønsker til et bofællesskab. Nogle kom med en konkret mulighed og et projekt, andre ledte efter et sted og nogen mennesker NU, mens andre igen ledte efter inspiration og muligheder for fremtiden. Vi var en blandet skare på 20 personer, men alle med en interesse i alternative boformer og især bofællesskabet som leveform.
- Bofællesskabet i Ommestrup - tilblivelse og opbygning
I sommeren 2022 flyttede Linn, Andreas, Katrine og børnene Liv og Solveig ind i hovedhuset i en renoveret bygård i udkanten af Ommestrup – en lille landsby udenfor Mørke på Djursland.
Linn, Andreas og Katrine havde forinden ledt efter gode boliger og landejendomme til at etablere et bofællesskab i, og det lykkedes altså med købet af ejendommen i Ommestrup. De tre har gået på højskole sammen og delte en drøm om at bo sammen. Katrine og Andreas er gift og forældre til børnene Liv og Solveig.
Ejendommen består af et større hovedhus, hvor alle fem beboere i øjeblikket bor sammen som et kollektiv. Derudover en renoveret længe, hvor gårdens beboere er ved at etablere en ny lejlighed i en forhenværende gildesal. Gården indeholder også en masse fælles opholdssteder som værksted, garage, overdækket terrasse, køkkenhave og flere forskellige hyggelige haverum. Bofællesskabets tre voksne ejer hele ejendommen sammen i en sameje-konstellation.
Drømmen er på sigt at opdele hovedhus og staldlænge i i alt tre lejligheder: to lejligheder i hovedhuset og så lejligheden i staldlængen. Linn og Katrine og Andreas bliver boende i hovedhusets to lejligheder, mens eftersøgningen så småt er gået ind på at finde de nye beboere, som skal bo i længens nye lejlighed, som vil stå klar omkring årsskiftet.
Planen er at invitere nye beboere ind først som lejere i seks måneder, og bliver alle enige om at fortsætte, inviteres de nye beboere derefter ind som medejere af ejendommen.
Beboerne i bofællesskabet drømmer som sagt om at finde beboer(e) til den nye lejlighed i længen. Er man interesseret i at blive en del af bofællesskabet, kan man henvende sig til Andreas Mortensen og igangsætte en samtale om individuelle og fælles ønsker og forventninger.
Kontakt til Andreas Mortensen: am@arkilab.dk
- Præsentationsrunde af de fremmødte
Som altid brugte vi anden del af kaffemødet på – ja, netop – kaffe. Og den obligatoriske bolle med ost og grønt. Efter en kort forsyningspause, tog vi fat på en præsentationsrunde, hvor alle fremmødte delte deres interesser og behov i forhold til bofællesskaber. Det er altid givende og spændende at høre, hvorfor folk deltager, og hvad de søger.
Lidt atypisk oplevede vi denne aften, at fire personer kom med konkrete muligheder for at skabe nye bofællesskaber. De fire bor hver især på ejendomme, hvor det vil være oplagt at etablere et bofællesskab. Alle blev opfordret til at skrive ud om mulighederne i facebookgruppen BOFÆLLESSKAB DJURSLAND, da det ofte er lige præcis dét, folk i gruppen efterspørger: Konkrete steder at leje eller eje og etablere som nye bofællesskaber.
Derefter var det tid til fri snak mellem de fremmødte.
Tak til alle jer, som kom og til beboere i bofællesskabet i Ommestrup for at være værter for mødet.
- Næste møde: Stormøde #2 den 5/12
Det næste – og årets sidste – møde er Stormøde #2, som foregår på Kulturhotellet i Rønde den 5. december kl. 17-20:00. Her har vi igen inviteret en perlerække af eksperter, som alle har bofællesskaber som genstandsfelt og interesse i deres professionelle (og for nogles vedkommende private) virke. Arrangementet sker i samarbejde med www.bofællesskab.dk.
Arrangementet er gratis og kræver blot en tilmelding her: https://www.go-syddjurs.dk/arrangementer/23210/stormoede-om-bofaellesskaber-2/
Der er mulighed for at købe en vegetarisk sandwich undervejs i programmet, ligesom der selvfølgelig også bliver mulighed og god tid til, at de fremmødte kan møde hinanden på kryds og tværs igen. Vel mødt!
Link til begivenheden her: https://www.facebook.com/events/1034278777622175
- Kontakt til Alette og Nanna
Alette Lena Skov-Hansen, arkitekt og ansat i Syddjurs Kommune i Kultur, Fritid og Landdistrikter.
Mail: alsh@syddjurs.dkTlf.: 20 46 25 22
Nanna Vibe Spejlborg Juelsbo, kaospilot, journalist og projektleder for Bofællesskab Djursland for Syddjurs Kommune.
Mail: njuelsbo@gmail.comTlf.: 25 78 28 05
Referat af Kaffemøde #6 – Hyllested 14/4 kl. 10:00–12:00
1. Velkommen og intro v. Alette Skov-Hansen og Nanna Vibe Juelsbo
2. Ejendommen på Gl. Stationsvej 24 i Hyllested
3. Anden runde omkring kaffebordet – hvem er vi, og hvilke behov kommer vi med?
4. fra Mads Petersen, MP Advokater
5. Næste møde 5/5 kl. 10-12:00
6. Kontakt til Alette og Nanna
1. Velkommen og intro v. Alette Skov-Hansen og Nanna Vibe Juelsbo
Vi mødtes på Gl. Stationsvej 24 i Hyllested i ægte dansk forårsvejr med lige dele sol og blæst. Med 33 fremmødte var der god opbakning til årets første møde. Som altid var gruppen af fremmødte utrolig divers både hvad angår alder, baggrunde og historier. Aldersfordelingen var også – som altid – bred med folk fra 25-80 år. Fælles for alle var dog interessen for fællesskaber og kollektive boformer.
Temaet for årets kaffemøder er ”oplagte steder for nye bofællesskaber”. Under det tema har vi udvalgt ejendomme og steder, hvor det synes oplagt at etablere nye bofællesskaber – og her afholder vi årets kaffemøder! Temaet er blevet til på baggrund af en efterspørgsel fra sidste års fremmødte på vores kaffemøder. Her efterspurgte folk konkret hjælp til at finde ejendomme og steder, som var oplagte og mulige steder at etablere nye bofællesskaber og andre kollektive boformer.
2. Ejendommen på Gl. Stationsvej 24 i Hyllested
Den gule ejendom har tidligere huset både bofællesskaber, kollektiv og murervirksomhed. Ejendommen er 500m2 fordelt på 5 separate lejligheder med eget køkken og bad. 2 lejligheder har stue og 1. sal, 2 i stueplan og 1 på 1. sal. Grunden/ haven er ca. 5000m2 og indeholder bl.a. økologisk køkkenhave (ca. 200 m2) bede med permakultur samt frugttræer og bærbuske. Derudover er der en dejlig gårdhave med bede med krydderurter og solpletter.
Landsbyen Hyllested har velfungerende forsamlingshus og forskellige fælles-aktiviteter året rundt. Byen er beliggende 4 km fra Rugård strand og tæt på Hyllested Bjerge, Jernhatten. Havmøllen mv.
Ejendommen har de sidste 14 år fungeret som bofællesskab. I dag er ejendommen ejet af to personer og har tre lejere boende. Ejendommen er til salg: Villa til salg - Gl. Stationsvej 24, Hyllested (edc.dk)
3. Anden runde omkring kaffebordet – hvem er vi, og hvilke behov kommer vi med?
Som altid startede mødets anden runde med en kop kaffe og en bolle. Vi tog derefter en runde, hvor alle fortalte lidt om dem selv og deres interesse for bofællesskaber i det hele taget.
Den runde viste, at folk kommer langvejs fra til vores kaffemøder. Til dette kaffemøde deltog folk fra Aarhus, København, Vestjylland og endda Lolland. Imponerende! Det viser os, at der er et stadigt behov for at blive ved med at mødes.
4. Oplæg fra Mads Petersen, MP Advokater
Mads Petersen er lokal advokat og medstifter af Fonden Gældfri, som blandt andet har startet Grobund. Mads har hjulpet mange bo- og levefællesskaber i gang og har før holdt oplæg hos bofællesskabets jura på et af vores stormøder i bofællesskabets tegn. Han var inviteret til at indføre de fremmødte i, hvordan en gruppe mennesker kan eje noget – f.eks. en ejendom – sammen. Vi blev som altid klogere, og det var en fornøjelse at høre Mads fortælle. Der var undervejs tid til spørgsmål fra publikum, som endda kunne gå hjem med en udprintet ”how to” fra Mads. Fornemt!
Mads kan kontaktes her: MP Advokater ApS - Din lokale advokat i Ebeltoft siden 1979
5. Næste møde 5/5
Det næste møde er Kaffemøde #7, som sker søndag den 5. maj kl. 10-12:00 i Tirstrup. Her skal vi besøge en stor ejendom, som kunne være endnu et bofællesskabspotentiale. Vi mødes på Aarhusvej 46 lige ved siden af Brugsen. Vel mødt!
6. Kontakt til Alette og Nanna
Alette Lena Skov-Hansen, arkitekt og landdistriktskonsulent i Syddjurs Kommune.
Mail: alsh@syddjurs.dk Tlf.: 20 46 25 22
Nanna Vibe Spejlborg Juelsbo, kaospilot og landdistriktsudvikler i Syddjurs Kommune.
Mail: nvsj@syddjurs.dk Tlf.: 20 16 83 42
Referat af Kaffemøde #7 – Thorsager 26/5 kl. 10:00–12:00
- Velkommen og intro v. Alette Skov-Hansen og Nanna Vibe Juelsbo
- Introduktion til det kommende bofællesskab Thorskær v. Levi Dørken, medejer af Naboskaber og Tegnestuen Arken
- Næste møde - Stormøde om bofællesskaber 11/6 kl. 17-20:00
- Kontakt til Alette og Nanna
- Velkommen og intro v. Alette Skov-Hansen og Nanna Vibe Juelsbo
Vi mødtes på en åben grund centralt beliggende i Thorsager fint bevokset med græs og tidlige sommerblomster. En overskuelig flok på 11 personer og en hund var mødt frem for at høre mere om det kommende bofællesskab Thorskær, som skal rumme otte boliger
Temaet for årets kaffemøder er ”oplagte steder for nye bofællesskaber”. Under det tema har vi udvalgt ejendomme og steder, hvor det synes oplagt at etablere nye bofællesskaber – og her afholder vi årets kaffemøder! Temaet er blevet til på baggrund af en efterspørgsel fra sidste års fremmødte på vores kaffemøder. Her efterspurgte folk konkret hjælp til at finde ejendomme og steder, som var oplagte og mulige steder at etablere nye bofællesskaber og andre kollektive boformer.
- Landsbyfællesskabet / bofællesskabet Thorskær
Levi Dørken er medejer af Naboskaber og Tegnestuen Arken, og han er blandt andet idémand bag det kommende bofællesskab Thorskær. Egentlig kaldes projektet for et landsbyfællesskab, da Thorskær bliver bygget op som en firelænget gård med i alt otte ejerboliger plus et fælleslokale - altså et stort bofællesskab og et lille landsbyfællesskab midt i landsbyen Thorsager.
Boligerne kommer til at være enten 70 eller 110 kvm, og håbet er, at fællesskabet bliver aldersblandet. Udendørsarealer bliver umiddelbart fælles og tæller blandt andet en fælles gårdhave mellem længerne, en fælles frugtlund/park og mulighed for at leje et stykke jord på naboejendommen, hvor der kan dyrkes grøntsager.
Naboskaber forklarer selv:
I landsbyen Thorsager, lige ved byens hyggelige rundkirke, opføres otte smukke træhuse anlagt med inspiration fra landsbyens hyggelige gårde. Bebyggelsen kommer til at danne rammerne for et tæt fællesskab i det større og levende fællesskab, der eksisterer i Thorsager i Syddjurs.
Der arbejdes i øjeblikket på en lokalplan for området, og Naboskaber regner med at kunne stikke en spade i jorden i 2025. Herefter forventes boligerne at være indflytningsklar i midten af 2026.
Projektet er åbent for interesserede. Læs mere her:
https://www.naboskaber.dk/thorskaer
- Næste møde: Stormøde om bofællesskaber 11/6 kl. 17-20:00
Stormøde #3 afholdes på Grobund, hvor vi skal dykke dybere i bofællesskabet som grundlag for fælles liv. Med hjælp fra en række eksperter skal vi zoome både ind og ud på bofællesskabets baggrund, muligheder og fremtid.
- Kontakt til Alette og Nanna
Alette Lena Skov-Hansen, arkitekt og landdistriktskonsulent i Syddjurs Kommune.
Mail: alsh@syddjurs.dk Tlf.: 20 46 25 22
Nanna Vibe S. Juelsbo, kaospilot og landdistriktsudvikler i Syddjurs Kommune.
Mail: nvsj@syddjurs.dk Tlf.: 20 16 83 42
Referat af Stormøde #1 – Domen i Aarhus 10/10 kl. 17:00–20:00
1. Velkommen v. Alette Skov-Hansen og Nanna Vibe Juelsbo
2. Præsentation af oplægsholdere + nyttige links
3. Kommende møder: Kaffemøde #5 og Stormøde #2
4. Kontakt til Alette og Nanna
- Velkommen v. Alette Skov-Hansen og Nanna Vibe Juelsbo
Domen skabte en smuk ramme om det første stormøde med frodige planter, hyggelige rum og udenfor eftermiddagslyset over Aarhus Havn. Vi var samlet 70 mennesker i Domens stue, som var fyldt godt op med både kendte og mange nye ansigter. Skønt at se at det gav mening at afholde et af vores bofællesskabsmøder udenfor Syddjurs’ egne grænser. Vi oplever en stor interesse fra beboere i Aarhus, og det fine fremmøde fortalte os, at mødet i Domen var en god beslutning. Dejligt! - Præsentation af oplægsholdere + nyttige links
Anna Falkenstjerne
Ph.d i etablering og organisering af bofællesskaber ved BUILD/Aalborg Universitet og Kuben Management samt som tredjepart Dansk Byplanlaboratorium.
Anna delte bofællesskabernes historiske baggrund samt forskelle og ligheder i opbygning og organisering over tid. Derudover delte Anna kendetegnene for et bofællesskab: 1. visioner og værdier, 2. organisering, 3. sociale relationer og 4. fysisk design.
Andreas Rodding Mortensen
Etnolog og byudvikler ved arki_lab samt bofælle i et bofællesskab i Syddjurs Kommune under etablering.
Andreas talte om overflødiggjorte industribygninger i landområder, som indeholder store potentialer for nye bofællesskaber og om barrierer for bofællesskaber både økonomisk, socialt og juridisk. Han delte også personlige glæder, muligheder og udfordringer ved at etablere og bo i et bofællesskab på en landejendom i Syddjurs Kommune.
Andreas’ e-mail: pa_mortensen@hotmail.com
Mads Petersen
Advokat ved MP advokater og medstifter af Fonden Gældfri.
Mads Petersens navn bliver ofte nævnt i forbindelse med etableringen af nye bofællesskaber i Syddjurs og omegn, da han har hjulpet mange bofællesskaber i gang med det juridiske arbejde. Guldkornene fra Mads’ oplæg var: Der er to faser i den helt spæde etablering af et nyt bofællesskab: 1. opstartsfasen og 2. den endelige struktur. Start med en afklaring af personkreds og værdier. Når det er på plads, står gruppen stærkere i forhold til at skabe den endelige struktur/organisering og finde et fælles hjem/projekt.
Mickey Gjerris
Teolog, forfatter og bioetiker ved Københavns Universitet
Mickey zoomede ud på tiden og den verden, som bofællesskaberne i øjeblikket opstår i. Hvad er det for behov og interesser, vi bevidst eller ubevidst responderer på, når vi søger i bofællesskaber: Fællesskab, medmenneskelighed, hjælp og støtte, en bevægen sig væk fra ensomheden, mindsket ressourcebrug etc. Det blev en fin snak mellem Mickey og de fremmødte i salen, som sendte spørgsmål og svar frem og tilbage mellem hinanden.
3. Kommende møder:
Kaffemøde #5 den 14. november kl. 16.30-18.30 i Ommestrup
Her skal vi møde et bofællesskab under etablering. Tre voksne og to børn har sammen købt og overtaget et ejendom i den lille landsby Ommestrup udenfor Mørke. Her vil de skabe et bofællesskab med plads til flere beboere. Kom og hør nærmere om deres historie, proces og gode råd.
Adressen er: Balevej 9a i Ommestrup, 8544 Mørke.
Link til begivenheden: se herunder
Stormøde #2 den 5. december kl. 17-20:00 på Kulturhotellet i Rønde
Det næste Stormøde #2 sker tirsdag den 5. december kl. 17-20:00 på Kulturhotellet i Rønde. Her skal vi igen dykke dybere i bofællesskabet med hjælp fra eksperter. Vel mødt!
Adressen er: Hovedgaden 10, 8410 Rønde
Link til begivenheden: På vej. Hold øje med facebook-gruppen BOFÆLLESSKAB DJURSLAND for opdateringer om begivenheden.
4. Kontakt til Alette og Nanna
Alette Lena Skov-Hansen, arkitekt og ansat i Syddjurs Kommune i Kultur, Fritid og Landdistrikter som landdistriktsudvikler.
Mail: alsh@syddjurs.dk: 20 46 25 22
Nanna Vibe Spejlborg Juelsbo, kaospilot, journalist og projektleder for Bofællesskab Djursland for Syddjurs Kommune.
Mail: njuelsbo@gmail.comTlf.: 25 78 28 05
Referat af Stormøde #2 – Kulturhotellet 5/12 kl. 17:00–20:00
- Velkommen v. Alette Skov-Hansen og Nanna Vibe Juelsbo
- Præsentation af oplægsholdere + nyttige links
- Kontakt til Alette og Nanna
- Velkommen v. Alette Skov-Hansen og Nanna Vibe Juelsbo
Til Bofællesskab Djurslands andet stormøde var arrangementets lokation denne gang lokalt forankret i Kulturhotellet i Rønde. Dejligt var det igen at opleve den store interesse og opbakning til projektet fra de fremmødte og aftenens oplægsholdere. Vi fik sågar besøg af Tv2 Østjylland, som sendte live fra en del af arrangementet. - Præsentation af oplægsholdere + nyttige links
Rudy Madsen
Initiativtager til Bofællesskab.dk og beboer i bofællesskabet Bondebjerget på Fyn.
Rudy delte de danske bofællesskabers forskelle og ligheder i opbygning og organisering og fortalte derudover om Bofællesskab.dk’s arbejde og vision om at være Danmarks samlende platform for bofællesskaber og bofællesskabsinteresserede
Links:
Bofællesskab.dk’s hjemmeside:
https://www.bofællesskab.dk
Bofællesskab.dk’s vidensbank og startpakker til bofællesskaber:
bofællesskab.dk/vidensbanken/startpakker
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Helena ReumertGjerding
Advokat i Kontra Advokater og medforfatter til bogen Bo-Fælles-Skab
Helena fortalte om arbejdet med bogen Bo-Fælles-Skab, hvori hun og medforfatteren Jacob Rønnoe-Rask har søgt at skabe en bredtfavnende håndbog til alle dem, som vil skabe sit eget kollektiv, økosamfund, bygge- eller bofællesskab. Bogen portrætterer både nye og gamle kollektiver og bofællesskaber i Danmark, som deler ud af deres erfaringer om, hvordan livet kan føres i fællesskab.
Links:
Helenas kontakt: https://kontraadvokater.dk/helena-reumert-gjerding
Bogen Bo-Fælles-Skab: https://hovedland.dk/bog/bo-faelles-skab.htm
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Levi Dørken
Medejer af Tegnestuen Arken og idémand bag www.naboskaber.dk
Levi delte Tegnestuen Arkens nuværende og kommende bofællesskabsprojekter og fortalte om siden naboskaber.dk, hvis intention er at hjælpe mennesker med at finde sammen og samskabe nye boformer, bofællesskaber, små landsbyer og andre fællesskabsorienterede boformer.
Links:
Naboskaber: https://www.naboskaber.dk
Tegnestuen Arken: https://www.tegnestuenarken.dk
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Maria Toft
Politolog og forsker i miljøadfærd
Maria forsker, rådgiver og holder foredrag om miljøadfærd, fællesskabers potentiale i den grønne omstilling og sammenhængen mellem naturens & menneskers mistrivsel. Maria delte indsigter fra hendes ph.d-afhandling ”Sammen står vi grønnere” og læste op fra egne digte, hvori hun har omskrevet sin forskning til fine, sjove og eftertænksomme digte.
Links:
Maria om hvordan fællesskaber mindsker vores CO2-aftryk: https://www.youtube.com/watch?v=VlA6LYfWtlw
Maria i Almenr’s podcast Mere.Sammen:
https://podcasts.apple.com/dk/podcast/dem-der-spiser-sammen-klima-handler-sammen/id1590524380?i=1000628917958
- Kontakt til Alette og Nanna
Alette Lena Skov-Hansen, arkitekt og ansat i Syddjurs Kommune i Kultur, Fritid og Landdistrikter som landdistriktsudvikler.
Mail: alsh@syddjurs.dk: 20 46 25 22
Nanna Vibe Spejlborg Juelsbo, kaospilot, journalist og projektleder for Bofællesskab Djursland for Syddjurs Kommune.
Mail: njuelsbo@gmail.comTlf.: 25 78 28 05
Referat af Stormøde #3 – Grobund 13/6 kl. 17:00–20:00
- Velkommen v. Nanna Vibe Juelsbo, landdistriktsudvikler i Syddjurs Kommune
- Præsentation af oplægsholdere + nyttige links
- Kontakt til Nanna Vibe Juelsbo og Alette Skov-Hansen
- Velkommen v. Nanna Vibe Juelsbo, landdistriktsudvikler i Syddjurs Kommune
Til Bofællesskab Djurslands tredje stormøde var vi denne tirsdag aften samlet på Grobund. Som altid var de fremmødte en bred skare af folk i forskellige aldre og med forskellige ønsker og situationer. Fælles for alle var interessen for bofællesskabet som bo- og leveform.
Det var god opbakning til arrangementet og fornemt at se både mange nye, men også kendte ansigter blandt publikum. Det bekræfter vores antagelse om, at der er et behov for at blive ved med at mødes omkring emnet bofællesskaber i Syddjurs Kommune.
Programmet var sammensat af forskellige eksperter: Nogle med en professionel og faglig viden om alternative boformer samt udvikling og finansiering af bofællesskaber. Andre med personlige erfaringer med dét at købe, etablere og leve liv i (bo)fællesskab med andre mennesker.
- Præsentation af oplægsholdere + nyttige links
Emma Bundgaard Poulsen
Repræsentant og medlem af Grobund
Emma begyndte oplægsprogrammet med en kort indflyvning i Grobund og stedets historie og organisering. Grobund bor på ejendommen Kaarsbergsvej 2, 8400 Ebeltoft, som er ejet af Fonden Gældfri. Fonden Gældfri låner ejendommen ud til Foreningen Grobund, som består af ca. 500 støttemedlemmer og ca. 160 grobønder, som har købt sig ind med ret til at benytte fabrikkens værksteder og lokaler samt jorden omkring fabrikken. Der arbejdes i øjeblikket på at opkøbe mere jord i direkte forbindelse med Kaarsbergsvej 2, og Grobunds store vision er at etablere en off-grid landsby med tinyhouses på jordene omkring den gamle fabrik.
Links:
Per Feldthaus
Direktør i Almenr og bestyrelsesmedlem i Realdania.
Per tog publikum med på en tur gennem Almenrs nuværende projekter, som alle handler om udvikling af bofællesskaber og landsbyer. Almenr betegner sig selv som en platform, som arbejder borgernært og hjælper med udvikling og etablering af nye fællesskaber.
Per præsenterede følgende baggrund for Almenrs arbejde og eksistens:
- Vi har (mindst) 37 forskellige familieformer
- Vi kan mere, når vi er sammen og deler
- Vi lever en mere bæredygtigt, når vi lever i fællesskaber
- Bofællesskaber er en modreaktion til individualisme og ensomheds-epidemien
- I bofællesskaber oplever mennesker mere tid og kvalitet i stressens tidsalder
Links:
Oplæg: https://drive.google.com/file/d/1ElM9wjoKuGrxccj7sLtHYs0vAUQUFFH3/view?usp=drive_link
Viktor Reddersen
Bofælle på Den Gl. Præstegård i Svejstrup
Viktor bor med sin familie i et bofællesskab på Den Gl. Præstegård i Svejstrup ved Ry. I 2017 købte Viktor og hans bofæller den gamle præstegård og omdannede den til et bofælleskab med fem boenheder. I dag ejes præstegården af tre familier og to boenheder lejes ud til yderligere to familier. I alt bor her 13 børn og 10 voksne på ejendommen.
Viktor begyndte sit oplæg med et kort oprids af bofællesskabet på præstegården; ejendommen ejes som et sameje, hvor alle seks ejere ejer og dermed også hæfter for lige meget hver. Bofællesskabet har – lidt atypisk for bofællesskaber generelt – ikke faste fællesspisninger og fællesmøder. Men hvori består fællesskabet så, spurgte Viktor sig selv?
Fællesskabet på præstegården består i stedet af i uformelle hverdagsmøder, store kulturarrangementer for landsbyen og flere tusind gæster og forskellige projekter, som drives af de forskellige beboere.
Viktors kom med en række råd ud fra egne erfaringer med 10 år i bofællesskaber:
- Spørg dig selv: Hvad vil jeg i fællesskabet?
- Vær tydelig om dine egne grænser – og hold fast
- Vær ambitiøs med egen indsats i fællesskabet – og forvent det samme af de andre.
- Spørg ikke, hvad fællesskabet vil med dig – men hvad vil du med det?
- Afklar alt ovenstående før du køber noget sammen med andre mennesker. Og lad være med at spille høflig og rummelig, fordi du gerne vil hen til målet. Hjertet ved, hvad du vil. Hjernen tror, den ved det.
Links:
Oplæg: https://docs.google.com/presentation/d/1lI7zx3sIujnoUGaxtCIDQR0ULbxMy6MJ/edit?usp=drive_link&ouid=100190634382284374127&rtpof=true&sd=true
Facebookside: https://www.facebook.com/svejstrupglpraestegaard/
Lars Kjærsgaard
Erhvervskundechef i Merkur Andelskasse
Vi havde inviteret Lars på baggrund af tilvendende spørgsmål og hypoteser fra deltagere på tidligere både kaffemøder og stormøder om bankers generelle tilbageholdenhed i forhold til at opnå finansiering af nye bofællesskaber. Vi måtte simpelthen have en bank i direkte tale – og potentielt forsvar!
Lars lagde ud med at præsentere Merkur Andelskasse, som er en kundejet og landsdækkende bank med mere en 8000 andelshavere. 11,5% af Merkurs erhvervskunder er ’fællesskaber’ herunder bofællesskaber, og Merkur tæller blandt andet kunder som storkollektivet Svanholm Gods, Andelssamfundet Hjortshøj og Foreningen Fjordbyen i Aalborg. Merkur er – med Lars’ ord – ikke bange for bofællesskaber, men flere ejere gør selvfølgelig projekter mere komplekse.
Merkur opererer med følgende guideline til rådighedsbeløb, som gælder uanset størrelsen på bofællesskab:
1 voksen – 7000 kr. Pr. Måned
2 voksne – 12.000 kr. Pr. Måned
Børn – 2500 kr. Pr. Barn pr. Måned
Merkur med DLR Kredit som landbrugsejendomme.
Til sidst kom Lars med følgende råd til nye/kommende bofællesskaber:
- Søg hjælp fra professionelle rådgivere – jo mere sikker I bliver, jo mere sikre bliver bank og realkredit
- Passion er godt, men kan IKKE stå alene. Passion, grundighed og professionalisme er endnu bedre
Links:
Oplæg: https://docs.google.com/presentation/d/1og5u_a5NSMIRRKhYbRl5y14fKjLmN8rL/edit?usp=drive_link&ouid=100190634382284374127&rtpof=true&sd=true
Hjemmeside: https://merkur.dk/privat/
Søren Hermansen
Direktør i Samsø Energiakademi og medforfatter til bogen ’Fælledskab’
Sidst, men absolut ikke mindst, perspektiverede Søren Hermansen bofællesskabstemaet til den tid og verden, vi lever i. Han begyndte sit oplæg med et kort oprids af den gamle tradition for ’fælleder’, som han har beskrevet i bogen ”Fælledskab = fælled + fællesskab ” (2011) med Tor Nørretranders. Fælleden var en landsbys fælles jordstykke – altså et stykke land, som man ejede og delte i fællesskab. Hvis høsten slog fejl eller der skete noget med én af landsbyens bønders jord, kunne den ramte bonde altid falde tilbage på landsbyens fælled for at kunne sikre en indtjening. Fælleden fungerede altså som landsbyens forsikring.
Dernæst fortalte Søren om arbejdet med fælledskaber og fællesskaber i regi af Samsø Energiakademi og Samsøs forvandling til energineutralt samfund. Søren fortalte om fællesskaber i stor skala; både energifællesskaber, levefællesskaber, bofællesskaber, fødevarefællesskaber. Fælles for dem alle konkluderede han: Fællesskab = Nødvendighed + Plan.
Links:
Oplæg: https://drive.google.com/file/d/1yQetoyKhwk3H13FR6OpKjxN4EquEiI9S/view?usp=drive_link
Hjemmeside: https://energiakademiet.dk/
- Kontakt til Nanna Vibe Juelsbo og Alette Lena Skov-Hansen
Nanna Vibe Spejlborg Juelsbo, kaospilot og landdistriktsudvikler i Syddjurs Kommunes.
Mail: nvsj@syddjurs.dk
Tlf. 20 16 83 42
Alette Lena Skov-Hansen, arkitekt og landdistriktskonsulent i Syddjurs Kommune.
Mail: alsh@syddjurs.dk
Tlf.: 20 46 25 22
Referat af Kaffemøde #8 – Ommestrup 23/6 kl. 10:00–12:00
- Velkommen og intro v. Alette Skov-Hansen og Nanna Vibe Juelsbo
- Introduktion til ejendommen på Balevej 4A ved Sara Badstue
- Mørke-egnens andre fælles boformer: Kollektivet Vesterskovgaard, bofællesskabet på Balevej 9A og bofællesskabet på Vesterskovgaardsvej 10.
- Kontakt til Alette og Nanna
- Velkommen og intro v. Alette Skov-Hansen og Nanna Vibe Juelsbo
Vi mødtes hos Sara Badstue på Balevej 4A en solrig junisøndag. Igen igen var vi en blandet skare på 14 personer mellem 0 og 80 år. Nogen kom fra nærområdet, nogen fra andre hjørner af Syddjurs og andre fra Aarhus med en interesse i at flytte ud af byen, men stadig i overskuelig afstand til arbejdsliv og relationer i Aarhus.
Temaet for årets kaffemøder er ”oplagte steder for nye bofællesskaber”. Under det tema har vi udvalgt ejendomme og steder, hvor det synes oplagt at etablere nye bofællesskaber – og her afholder vi årets kaffemøder! Temaet er blevet til på baggrund af en efterspørgsel fra sidste års fremmødte på vores kaffemøder. Her efterspurgte folk konkret hjælp til at finde ejendomme og steder, som var oplagte og mulige steder at etablere nye bofællesskaber og andre kollektive boformer.
- Ejendommen på Balevej 4A
Sara bor på en smuk ældre, men istandsat ejendom med sine tre børn midt i den lille landsby Ommestrup udenfor Mørke. Ejendommen består af et stort hovedhus opdelt af en stor boenhed og en lille, selvstændig 35 kvm lejlighed i hovedhusets ene ende. Derudover en ældre staldlænge og en stor have med køkkenhave, frugttræer og vildnis. Lejligheden er i øjeblikket beboet af en lejer, og Sara bor med sine børn i resten af hovedhuset.
Saras idé er at skabe et bofællesskab på ejendommen ved at etablere to lige store boenheder i hovedhuset. En stor del af hovedhusets overetage er uudnyttet, og der kunne hentes ekstra kvadratmeter i en renovering af overetagen. Sara drømmer om at finde det/de rigtige mennesker at skabe det nye bofællesskab med – og være flere hoveder og hænder på matriklen.
Hvis du er interesseret i at høre mere, kan Sara Badstue kontaktes her:
sbl@au.dk
- Mørke-egnens andre fælles boformer: Kollektivet Vesterskovgaard, bofællesskabet på Balevej 9A og bofællesskabet på Vesterskovgaardsvej 10.
Vi fik til kaffemødet også besøg af beboere fra egnens andre bofællesskaber og kollektiv. Mørke-egnen oplever nemlig i øjeblikket en vækst i kollektive boformer, som blandt andet skyldes områdets nærhed og lette adgang til Aarhus – og nu altså også et voksende fællesskab med andre kollektive boformer.
Kollektivet Vesterskovgaard:
Rune, som er mangeårig beboer på Vesterskovgaard, fortalte om kollektivets historie og opbygning. Der bor i øjeblikket 7 personer i kollektivet, som lejer sig ind på en landejendom ejet af en lokal landbruger.
Bofællesskabet på Balevej 9A
Jan-Flemming og Nanna er nye beboere i bofællesskabet på Balevej 9A, som vi besøgte til et kaffemøde tilbage i november 2023. Nu bor de fem voksne og tre børn i bofællesskabet, som med tiden skal inddeles i tre boenheder.
Bofællesskabet på Vesterskovgaardsvej 10
Nanna og Jens købte for to år siden en ejendom sammen med et vennepar. Nu er ejendommen delt op i to boenheder, og bofællesskabet undersøger mulighederne for at etablere en eller flere boenheder i en staldlænge og derved blive flere beboere på Vesterskovgaardsvej 10.
- Kontakt til Alette og Nanna
Alette Lena Skov-Hansen, arkitekt og landdistriktskonsulent i Syddjurs Kommune.
Mail: alsh@syddjurs.dk Tlf.: 20 46 25 22
Nanna Vibe S. Juelsbo, kaospilot og landdistriktsudvikler i Syddjurs Kommune.
Mail: nvsj@syddjurs.dk Tlf.: 20 16 83 42
Kultur og Fritid
Mandag-Tirsdag
10:00 - 15:00
Torsdag
10:00 - 17:00
Fredag
10:00 - 12:00