03.04.2024

Havet gisper efter luft: Sammen kan vi hjælpe

I Havsamarbejdet Østjylland kæmper syv kommuner for at redde de døende farvande. Ligesom havet kender iltsvind og fiskedød nemlig ikke til grænser. Samarbejdets formand, Syddjurs' borgmester Michae ..

På mødet drøftede deltagerne, hvordan kommuner, lokale aktører og landsdækkende organisationer som Danmarks Naturfredningsforening kan inspirere hinanden til at passe bedre på livet i havet.

 

Man startede med en fælles gåtur rundt på Knebelbro havn. Her kunne deltagerne ved selvsyn opleve farvandet, som under den smukke overflade er plaget af iltsvind.

Knebel Vig er speciel, fordi der er et 18 meter dybt hul i havbunden lige ved indsejlingen. Der er ingen ilt, fordi algerne synker ned på bunden og rådner. Samtidig er vandudskiftningen begrænset i området, og det skaber en farlig kombination.

 

Herefter fortsatte mødet med oplæg om Havsamarbejdet Østjylland og drøftelser om, hvordan kommunerne kan inspirere hinanden, dele viden og ideer. Havets udfordringer kender som bekendt ikke til kommunegrænser, og det bør løsningerne heller ikke gøre.

 

Michael Stegger Jensen, Borgmester i Syddjurs Kommune, siger:

 

"Jeg er meget glad for, at Havsamarbejdet Østjylland vækker interesse andre steder i Danmark. Vi er omgivet af hav, og vandet er en del af vores identitet og selvforståelse, uanset hvem man er, og hvor man bor. Jeg håber, vi på tværs af kommuner, foreninger, organisationer og græsrødder kan samarbejde endnu mere for at redde livet under havoverfladen".

 

Penge må ikke samle støv

I Middelfart ligger Naturpark Lillebælt, som er et samarbejde mellem Fredericia, Kolding og Middelfart Kommuner. Det er en marin naturpark, som strækker fra Trelde Næs til Hejlsminde. I naturparken arbejder man blandt andet på at uddanne naturvejledere, skabe "havhaver", stenrev og observationsposter.

 

Johannes Lundsfryd Jensen, Borgmester i Middelfart Kommune, siger:

 

"Havet kender og respekterer ikke kommunegrænser. Derfor er det vigtigt, at vi er fælles om løsningerne - både på tværs af kommuner, regioner og organisationer. Men for at vi kan komme i mål og sikre et godt havmiljø, hvor der igen er masser af liv og ikke kun døde havbunde, så kræver det akut handling fra regeringen og Christiansborg i dag og ikke i morgen".

 

Han fortsætter:

 

"Derfor er det bogstavelig talt livsnødvendigt for havet, at regeringen finder ud af, hvordan de vil bruge de allerede afsatte millioner fra finansloven til Lillebælt. Det kommer nemlig ikke havmiljøet til gavn, at pengene bare står og samler støv. Vi ved, at det hjælper på livet i havet, når vi for eksempel lægger stenrev. Det har vi gjort enkelte steder som med torskestenrev i Tybrind Vig og smoltrev ved udmundingen af Stor Å ved Varbjerg, men der er brug for langt flere indsatser."

 

Gennemslagskraft og én stemme

Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening (DN), siger:

 

"Det er meget glædeligt, at kommunerne forener kræfterne til gavn for havet. For vi har i den grad brug for, at borgere og politikere langs vores kyster råber op og kræver handling, der kan genoprette livet vores kriseramte hav. Og at kommunerne selv går foran med konkrete initiativer, som dem Havsamarbejdet i Østjylland og Naturpark Lillebælt står for".

 

Deltagere i mødet:

Michael Stegger Jensen, Borgmester og formand for Havsamarbejdet Østjylland

Kim Lykke Jensen, formand for Natur-, teknik- og miljøudvalget i Syddjurs Kommune

Johannes Lundsfryd Jensen, Borgmester i Middelfart Kommune

Maria Reumert Gjerding, Præsident for Danmarks Naturfredningsforening

Aimi Hamberg, havpolitisk rådgiver, Danmarks Naturfredningsforening
Torben Tran Ankjærø, Havmiljøkoordinator, Havsamarbejdet i Østjylland

Ole Bollesen, borger i Syddjurs, bruger af havnen i Knebel og tidligere Borgmester i Syddjurs

Verner Damm, lokal bruger af havnen i Knebel og tidligere miljøskipper.

 

FAKTA

Havsamarbejdet Østjylland består af Syddjurs, Samsø, Odder, Norddjurs, Horsens, Hedensted og Aarhus Kommuner.

 

INDSATS "PÅ TRE BEN":

INTERESSEVARETAGELSE

GENOPRETNING

FORMIDLING


Eksempler på fokusområder og indsatser i Havsamarbejdet Østjylland:

  • Udplantning af ålegræs, nye stenrev, muslingebanker og "fiskebørnehaver" (biohuts)
  • At genskabe god økologisk tilstand i havet
  • Styrke den rekreative og turismemæssige udvikling
  • At Mejl Flak mellem Samsø og Syddjurs udpeges som strengt beskyttet havområde
  • Virksomhedskonceptet "Guld og Grønne Tangskove". Det skal give virksomheder mulighed for at engagere sig i genopretning af havmiljøet gennem projekter, som Havsamarbejdet formidler og koordinerer
  • En pilot-aftale med NRGi medfører udplantning af ålegræs ved kysten i Norddjurs Kommune og etablering af et snorklerev ud for badeanstalten "Den Permanente" i Aarhus.

Fotos:

 

Muslinger dyrket på line. Foto: Kattegatcentret og Havhaven Ebeltoft

Gruppefoto, fra venstre mod højre: Ole Bollesen, lokal borger og tidligere borgmester i Syddjurs, Kim Lykke Jensen, formand for Syddjurs Kommunes natur,-teknik-og miljøudvalg, Michael Stegger Jensen, borgmester i Syddjurs Kommune, Maria Reumert Gjerding, præsident i DN, Johannes Lundsfryd Jensen, borgmester i Middelfart Kommune, Verner Damm, lokal miljøskipper, Torben Tran Ankjær, koordinator i Havsamarbejdet Østjylland. Foto: Syddjurs Kommune.

Øvrige fotos: Syddjurs Kommune. 

 

På foto "Verner Damm fortæller":  Verner har haft sin gang i Knebel siden 1970'erne og med egne øjne set, hvordan fiskene er forsvundet fra vandet.