Modernisering af Hovedgaden i Rønde

Her kan du læse om den kommende modernisering af Hovedgaden og byrummene i forbindelse hermed

I øjeblikket planlægger Syddjurs Spildevand det kommende separatkloakeringsprojekt for Hovedgaden og det efterfølgende vejrenoveringsprojekt. Det betyder at Hovedgaden skal graves op i etaper fra midten af 2025. Et omfattende projekt, som Syddjurs Kommune ønsker skal bliver mere end blot reetablering af hovedvejen gennem Rønde.

Aktiviteter frem mod sommeren 2024

Vi arbejder på en konceptskitse ud fra borgernes inputs og Administrationens faglige vurdering, der skal behandles på temamøde i feb.

Derefter skal konceptskitsen kvalificeres og tegnes igennem, blandt andet med fokus på trafiksikkerhed og budget. Sideløbende hermed laves der involvering af relevante aktører, internt samt eksternt, så vi sikrer projektets ideer fremadrettet har hold i virkeligheden.

Til sommer skal skitsen behandles politisk inden den overgår fra udvikling til projektering og sidenhen anlæg.

Kort før sommer inviterer Syddjurs Kommune desuden til et tredje og sidste borgermøde, hvor kommunen præsenterer skitseforslaget.

Afholdt borgermøde i november 2023

Den 21. november afholdt vi 'borgerbudgettering' i Rønde Idrætscenter. Her kunne man prioritere mellem de mulige projekter, der er opstod ud af det sidste års dialog. 

Læs pressemeddelelsen om resultatet af borgermødet her.

Baggrund

Med udgangspunkt i en bred involvering af borgere og aktører, og de tidligere udarbejdede planer og visioner for byen*, skal der udformes et helhedsorienteret projekt, der vil kunne skabe unikke muligheder for synergier mellem byliv, handelsliv og turisme.

Fra 2023-2027 er der afsat 17,3 millioner til forbedring og forskønnelse af Hovedgaden og byrummene i tilknytning hertil. Derfor har vi i 2023 fokus på at kortlægge og præcisere hvor og hvordan vi bedst forvalter pengene.

I 2021 vedtog Udvalget for plan, udvikling og kultur ’De bærende principper for fortætning af Hovedgaden’. Baggrunden for de bærende principper er, at sikre at den fremtidige udvikling af Rønde foregår i en afstemning mellem hensyntagen til vand, trafik, natur og handel. Her ønsker man i forbindelse med planlægning for om- og nybyggeri, blandt andet at sikre:

  • at midtbyen fortsat og i fremtiden er oplevelsesrig for handlende, turister og beboere.
  • at udviklingsmulighederne for en levedygtig bymidte og et velfungerende handelsliv er gode.
  • at der ved nyt byggeri er fokus på de arkitektoniske værdier og tilpasning til Røndes historiske og geografiske egenart.

I den nuværende planlægning bygger vi videre på de principper, men nu er vores fokus på gade, byrum og alt det, der sker mellem husene. Projektet adskiller sig desuden fra tidligere strategier og planer, ved at dette projekt er et anlægsprojekt, hvor der allerede er givet tilsagn om financieringen på de 17,3 millioner.

Projektets mål

Projektets mål er at løfte Hovedgaden og byrummene i forbindelse hermed - men hvordan det ser ud eller hvor det præcist skal ske, er hverken afklaret eller tegnet endnu. Tidligere tanker peger blandt andet på muligheden for at arbejde med:

  • Rønde som porten til Nationalpark Mols Bjerge.
  • Forbedring af trafikflow til parkeringsarealerne ved Birkevej.
  • Grønne og blå byrum, der skaber mulighed for forskelligartede aktiviteter og opholdsformer.
  • Passagerne og de solvendte udkigsrum langs Birkevej.
  • Forbindelse til byparken, så den bliver en endnu mere aktiv del af bymidten.

Men ingen af disse tiltag vil komme til at leve, hvis ikke de forankres i den lokale viden og byens egne ønsker for fremtiden. Derfor bruger vi nu et helt år på at snakke med borgere, de lokale aktører, foreninger, råd og institutioner ...og SÅ kender vi det faktiske, fysiske mål for projektet.

I foråret 2024 tegner Plan og Udvikling den endelige skitse for projektet, som efterfølgende skal politisk behandles. Midt 2024 opstartes projektering af projektet og derefter skal det udbydes. Herefter går der noget tid inden resultaterne kan opleves - først skal Hovedgaden graves op i forbindelse med separatkloakeringen, og når hullerne lukkes igen, vokser de nye tiltag frem.

Borgerdialog og byrumsforsøg

Lørdag den 10. juni afholdt vi det første af 3 borgerevents. Dagen handlede om udfordringer og kvaliteter i byen, som den er i dag - og om drømme om mulige forandringer. Vi arbejdede med 4 forskellige hovedtemaer; Handelsgaden, Ophold og mødesteder, Trafik og forbindelser, samt Kunst og aktivitet. 

Næste gang vi mødes, har vi foretaget en faglig behandling af de inputs vi fik med os fra første møde. På baggrund heraf udarbejdes en bruttoliste af egentlige projekter, som vi sammen skal prioritere og arbejde videre med.

Tredje gang vi mødes bliver det til en snak om formen på de udvalgte projekter, og hvordan disse ser ud i den endelige plan, der tegnes for Hovedgaden og byrummene.

Mellem de planlagte borgerevents, vil projektledere fra Syddjurs Kommune som noget nyt have åbent kontor på Kulturhotellet en gang om måneden. Her kan du blandt andet komme med dine idéer og høre mere om moderniseringen. Alle er velkomne, og vi har kaffe på kanden. Løbende vil vi annoncere på kommunens facebookside og i Adresseavisen, når tiden for næste dato nærmer sig.

Alt dette foregår i 2023 til start 2024. Sideløbende vil der være forskellige byrumsforsøg, hvor det er muligt at afprøve forskellige ideer - fysiske samt aktiviteter - dette gør vi for at få ny viden om byen og måden du bruger den på. Hvis du har lyst, kan du blive en del af at udarbejde og drive disse forsøg. Du skriver til os på planudvikling@syddjurs.dk. 

Herunder kan du se hvilke inputs vi tager med os fra de første borgerdialoger vi har haft.

*Projektet tager blandt andet afsæt i følgende visioner:

  • De bærende principper for Rønde Hovedgade, vedtaget af Udvalget for plan, udvikling og kultur i 2021
  • Rønde helhedsplan, vedtaget af Byrådet i 2015
  • Byens Vision for Rønde, forelagt Udvalget for plan, udvikling og kultur i 2020