Bliv demensven

Få viden om hvordan du er med til at gøre Syddjurs mere demensvenlig

I 2019 har Demensteamet i Syddjurs Kommune samarbejdet med Alzheimerforeningen om at gøre Syddjurs Kommune mere demensvenlig. Målet var, at vi pr. 1. november 2019 skulle have 800 såkaldte Demensvenner. Ved at finde 800 demensvenner, vil vi i kommunen have ligeså mange demensvenner, som der bor borgere med demens. Vi håber, at du ønsker at være med til at sikre, at Syddjurs Kommunes borgere med demens i fremtiden kan færdes i et lokalsamfund præget af tryghed, rummelighed og med hensyn til hinanden.

Hvad er en demensven?

Projekt "Demensvenner" er udarbejdet i et samarbejde mellem Alzheimerforeningen og Sundhedsstyrelsen, hvor målet er at:

  • øge borgerens viden om demens og dermed nedbryde fordomme, misforståelse og tabuer relateret til det at leve med en demenssygdom
  • motivere og engagere borgere til at række en hjælpende hånd til personer med demens og deres familier
  • medvirke til at mennesker med en demenssygdom bliver anerkendt, praktisk og socialt inkluderede og at de kan forblive aktive i eget liv så længe som muligt.

En Demensven er i denne henseende en borger, der er blevet klædt på med en basal viden om demens. Dette gør, at man som borger får en bedre forståelse af sygdommen, og i naturlig forlængelse heraf, hvad man kan gøre for at hjælpe en borger med demens. En demensven er ikke en besøgsven! Det er derimod at man i sit nærmiljø og i sin hverdag møder borgere med demens med mere forståelse, tålmodighed og rummelighed; at man ved, hvordan man kan tilbyde sin hjælp.

Det er som udgangspunkt blot en tilkendegivelse af,
at du vil være venlig!

Det kan sammenlignes med et førstehjælpskursus - du opsøger ikke ulykken, men du ved, hvad du skal gøre, hvis du ser én person, som behøver hjælp.

Hvordan bliver du demensven?

Der er flere måder, hvorpå du som borger kan blive demensven:

Hvis ikke du ønsker at blive registreret, eller hvis du ønsker mere viden om demens, kontakt da Demensteamet ved Åben Rådgivning torsdage i tidsrummet 15:00-17:00 på 87535685.

Virksomhed eller organisation

Din virksomhed, butik eller organisation kan også blive Demensvenlig!
I Syddjurs Kommune har vi uddannet Demensveninstruktører, som kan besøge din virksomhed eller organisation med et foredrag om demens og demensvenlighed. Dette muliggør, at dine ansatte kan blive Demensvenner, og derved bliver din virksomhed/organisation demensvenlig. Ved at tage imod denne mulighed indgår virksomheden eller organisationen i et partnerskab, hvor der medfølger et diplom og klistermærke som tydeliggør, at i nu er demensvenlige.

Vil du vide mere, så tag kontakt til Demensteamet.