Mobilitet er noget, vi giver til hinanden
Delebiler, blaffer-projekt, knudepunkter og flexkørsel. På debatmøde i Rønde den 29. april præsenterede Syddjurs Kommune og en række samarbejdspartnere tiltag, der skal øge mobiliteten i landdistrikterne.
)
Kan man overleve på landet uden egen bil? Er det sikkert at blaffe? Og hvad med miljøet?
Mobilitet, infrastruktur og gode forbindelser var i fokus, da Syddjurs Kommune den 29. april inviterede til debatmøde på Kulturhotellet i Rønde om mobilitet på landet.
Her præsenterede kommunen en række af de forsøgsprojekter, som Kultur- fritids- og landdistriktsudvalget har støttet, og de pilotprojekter, som er igangsat af Natur-, teknik og miljøudvalget og kommunens mobilitetsafdeling.
Formand for Natur-, teknik- og miljøudvalget, Kim Lykke Jensen bød velkommen sammen med sin kollega Heine Skovbak Iversen, som er formand for Kultur,-fritids og landdistriktsudvalget.
Kim Lykke Jensen siger:
"Mobilitet er enormt vigtig i en landkommune som vores, og den kollektive trafik er med til at skabe rammerne for det gode liv. I de senere år er der kommet flere biler på vejene og dermed færre kunder i den kollektive trafik, hvilket har medført regionale besparelser. Det er en ond cirkel, som vi politisk har prøvet at kompensere for ved at investere i alternative og fleksible transportløsninger. Vi ønsker at fortsætte med at udvikle disse løsninger i samarbejde med borgere og lokalsamfund".
Formand for Kultur, fritids- og landdistriktsudvalget Heine Skovbak Iversen udtaler:
"Mobilitet er noget, vi giver til hinanden og vi kan gøre meget mere i fællesskab. Kollektiv trafik er en bæredygtig transportform, og vi kan give vores eget bidrag til klimaet ved at vælge et alternativ til vores egen bil. Det udfordrer måske vaner og bekvemmelighed, men til gengæld kan det styrke fællesskabet og det gode naboskab på landet".
To deltagere fortæller
Der var omkring 60 personer til stede til debatmødet. Spørgelysten var stor, og arrangørerne talte med et par borgere før og efter mødet for at blive klogere på, hvorfor de var tilmeldt og hvad de håbede at få ud af arrangementet.
Poul Damgaard fra Vrinners:
Før mødet: "Jeg er kommet i aften, fordi jeg er nysgerrig. Jeg bor selv i en by, hvor der stadig er relativt gode busforbindelser, men ser vi lidt udenfor bygrænsen kan jeg jo godt se, at det er håbløst med den offentlige transport".
Efter mødet: "Jeg er blevet klogere på alle de forskellige muligheder for mobilitet i vores kommune. Flere af dem kendte jeg slet ikke, men det gør jeg nu. Jeg blaffede selv meget for 40-50 år siden, og det får jeg faktisk lyst til igen. Måske skal jeg hjem og blaffe noget mere".
Sofiya Skathko fra Nimtofte.
Før mødet: "Jeg glæder mig. Jeg er nok mest interesseret i det her arrangement, fordi jeg bor et sted, hvor det er svært at komme til og fra med offentlig transport. Jeg oplever, at serviceniveauet bare forringes og tænker: Hvad gør vi så? Hvad gør kommunen?"
Efter mødet: "Jeg har lært mere om kommunens tiltag for mobilitet. Jeg synes generelt, at det er godt, men også, at der er store forventninger til frivilligheden blandt os borgere. Helt konkret ved jeg faktisk ikke helt, hvordan jeg kommer hjem til Nimtofte nu. Jeg kan vente på den næste bus til Ryomgård, som går om en time, og der må min mand hente mig og køre mig hjem. Jeg overvejer at blaffe, men jeg tror ikke, at jeg tør".
Mobilitetstiltag i Syddjurs - eksempler:
- Delebiler: Syddjurs Kommune har i samarbejde med Byens Bil delebiler i fem byer
- Nabogo - samkørsel via en app, som skal gøre lokale samkørsler enkel og hurtig
- Flextur, plustur og flexbus - muligheder for fleksibel kollektiv trafik
- Flextur- knudepunkter til opsamling bredt fordelt i kommunen
- Grøn energi: Med støtte fra Vejdirektoratet bliver delebilerne i Feldballe erstattet af grønne delebiler på el
- Frivilligbusser: Byens Bil er også med i et nyt forsøgsprojekt med Frivilligbusser, hvor frivillige chauffører kan hjælpe deres medborgere rundt i små minibusser på el
- Minibus på el: I Feldballe og i Ådalen vil frivillige stå for driften af en 7-personers mini-bus på el, som stilles til rådighed for lokalområdet i en periode på 3 år
- Samkørsel: Region Midt har støttet forsøgsprojektet På Stop På Ny, som handler om den spontane samkørsel
- Test af strækninger: Sammen med Blaffernationen har Syddjurs Kommune testet udvalgte strækninger
- 10 nye blaffer-stop: Kommunen vil sammen med interesserede landsbyer opsætte 10 officielle blafferstoppesteder.
Disse samarbejdspartnere deltog på mødet:
- Flextrafik og bus på bestilling v. Midttrafik
- Samkørsel v. NABOGO.
- Mobility Makers og Living Lab på Djursland v. Mobilitet i Region Midtjylland
- LAB for Play Design, Designskolen Kolding
- Frivilligbusser og delebiler på el v. chauffører Jens Peter Mølgaard og Lars Breum
- På Stop På Ny v. Blaffernationen samt Grobund.
Vil du vide mere?
Spørgsmål, idéer og input til mobilitet på landet kan sendes til Syddjurs Kommunes Landdistriktskonsulent Alette Lena Skov-Hansen på mail alsh@syddjurs.dk.
Fotos: Kultur og Fritid i Syddjurs Kommune.
Syddjurs Kommune
Lundbergsvej 2 - 8400 Ebeltoft - Telefon 87 53 50 00 - Fax 87 52 11 36
20250429_175941.jpg
20250429_190129.jpg
20250429_192115.jpg
20250429_193926.jpg
IMG_0929.jpg
20250429_192127.jpg
20250429_192217.jpg
20250429_194955.jpg
Plakat2.jpg
program for debatmødet.jpg