Ny madordning på flere skoler i Syddjurs skal styrke fællesskabet og elevernes trivsel
Elever på seks skoler i Syddjurs Kommune kan fra næste skoleår se frem til duften af god mad og nye fællesskaber omkring bordet.
Nye madordninger på seks skoler, der skal fremme fællesskabet, oprettes på baggrund af en forsøgsordning, som blev indført i forbindelse med budget 2023. Her fik Thorsager, Mørke og Rosmus skoler midler til at afprøve lokale madordninger. Alle skolerne oplevede en positiv effekt på trivslen og fællesskabet på de årgange, der deltog i projektet.
Lars Robdrup fra Rosmus Skole har i flere år deltaget i forsøgsordningen og udtaler:
"På Rosmus Skole har vi i flere år haft fokus på sund og hjemmelavet mad - og forsøget med fællesspisning har vist os, hvor stor betydning et fælles måltid kan have. Børnene fortæller selv, at de føler sig friskere og oplever et bedre fællesskab, når de spiser sammen i klassen. Det er en enkel, men stærk ramme om både trivsel og læring - og vi glæder os over at kunne tage det næste skridt med endnu større elevinddragelse og faste ugentlige måltider for alle."
På baggrund af de positive erfaringer fra forsøgsordninger besluttede Byrådet i budget 2025 at give skolerne mulighed for at søge tilskud for to år. På baggrund af ansøgninger fra de enkelte skoler blev de afsatte midler udmøntet på Familie-, børne- og læringsudvalget møde den 8. april 2025.
På baggrund af ansøgningerne har seks skoler fået tilskud til en madordning i to år. Forventningen er, at måltiderne skal være med til at skabe fællesskab, læring og trivsel for eleverne - uden brugerbetaling. Skolerne har tilpasset deres ansøgninger til lokale forhold og har selv vurderet, hvor ofte, i hvilken form og for hvilke årgange frokostordningen skal gælde. Skolerne vil løbende evaluere ordningen blandt eleverne.
Formand for Familie-, børne- og læringsudvalget Kirstine Bille udtaler:
"Vi ved, hvor stor en forskel et måltid kan gøre - ikke kun for sundhed og læring, men også for trivsel og fællesskab. Det er vigtigt, at alle elever har mulighed for at være med, og at maden bliver et samlingspunkt i skoledagen."
Ny i ordningen: Kolind Skole
På Kolind Skole er man blandt de nye skoler i ordningen, og her glæder skoleleder Carsten Aude sig til at komme i gang:
"Vi har med bestyrelsen arbejdet længe med idéen om at bruge mad som en ramme for læring og fællesskab. Nu får vi mulighed for at koble undervisning, praktiske færdigheder og trivsel sammen på en helt ny måde. Vi tror, det vil styrke elevernes relationer, engagement og fællesskab."
Kolind Skole har søgt tilskud til tre forskellige initiativer, hvor både indskoling, mellemtrin og udskoling bliver involveret i madlavning, fællesspisning og hygiejnetræning - både i skolekøkkenet og udendørs. De udendørs aktiviteter finder sted i skolens nye udeområde.
Fakta om de seks skoler, som modtager støtte
Rosmus Skole
Der afvikles et ugentlig fælles måltid i alle klasser. Måltidet produceres lokalt, da skolen har et produktionskøkken. Eleverne inddrages i forberedelse og produktion af måltidet og afviklingen af dette. . Som noget nyt vil skolen arbejde med inddragelse af elevrådet i planlægningen af rammerne for og indholdet af måltidet.
Marienhoffskolen
Der afvikles fællesspisninger for venskabsklasser på skolen med mad leveret af ekstern leverandør og delvis egenproduktion i skolekøkken. Alle venskabsklasser spiser sammen én gang i kvartalet. Eleverne deltager i afviklingen af måltidet. Formålet med ordningen er at styrke trivslen og de sociale relationer på tværs af klasser samt læring om værdien af et sundt og mættende måltid.
Ebeltoft Skole
Der afvikles fællesspisning for 3. og 4. klasse i et et-årigt forsøg i skoleåret 2025/2026. Maden leveres af skoleboden og serveres i skolens kantine, hvor eleverne er med til at vælge udbuddet. Eleverne hjælper med afviklingen af måltidet, og måltidet vil danne rammen om viden og læring om ingredienser, sunde råvarer med mere. Skolen forventer, at måltidet vil fremme fællesskaber og trivsel.
Pindstrupskolen
Der afvikles fællesmåltider for eleverne alt efter mulighederne for at samle grupper på tværs af årgange. Maden produceres på skolen. De ansatte på Pindstrupskolen skal udvikle initiativet, så elever i videst mulige omfang inddrages i produktion, servering og oprydning. Formålet er at fremme fællesskaber.
Molsskolen
Molsskolen har fået midler fra ordningen, som indbefatter produktion af maden i Molsværkets køkken. Der afvikles et måltid for venskabsklasser på tværs af klassetrin inden for de muligheder, som et tilskud giver for at producere et gratis måltid. Forventeligt en gang ugentligt.
Eleverne inddrages ved at deltage i produktionen af måltidet og afviklingen af dette. Formålet er at fremme fællesskaber og trivslen på tværs af årgange samt reducere følelsen af ensomhed.
Kolind Skole
Kolind Skole har fået tildelt midler til at udvikle tre initiativer i forbindelse med madordning, som gennemføres ugentligt, og som involverer forskellige aktiviteter på skolen. De tre initiativer skal ses i sammenhæng med hinanden i et ønske om at involvere alle klassetrin og implementere alle tre initiativer parallelt. Skolen forventer, at fællesskaber styrkes, og der skabes læring omkring produktionen af måltidet. Der kommunikeres om sund mad til forældrene.
Elever fra 7. - 9. klasse involveres på skift i skolebodens madproduktion i samarbejde med Kolind Pederstrup Idrætsforening og OCN Danmark, så eleverne også opnår bevis for hygiejnekursus. Eleverne fra 4. - 6. klasse deltager i fællesspisning en gang ugentligt, hvor maden produceres af eleverne sammen med personalet. Elever fra indskolingen deltager ugentligt i madlavning i det nyetablerede udeområde med fokus på bålmad i samarbejde med skolens SFO.
Syddjurs Kommune
Lundbergsvej 2 - 8400 Ebeltoft - Telefon 87 53 50 00 - Fax 87 52 11 36
COLOURBOX53628189.jpg