Ny undersøgelse sætter spot på unge i Syddjurs
86 procent af eleverne i Syddjurs Kommunes 7.- 9. klasser har besvaret spørgsmål i undersøgelsen "Ungeprofilen". Svarene giver blandt andet et kig ind i de unges trivsel, sundhed og brug af rusmidler. Nu skal data omsættes til handling lokalt.
)
Ungeprofilen er en undersøgelse af unges generelle trivsel og sundhed i Danmark. Den danner vidensgrundlag for mange indsatser rettet mod unge og i Syddjurs Kommune også for "Fælles om Ungelivet". Det er et projekt, som Syddjurs indgår i sammen med 14 andre kommuner, Sundhedsstyrelsen og Trygfonden.
I november og december 2024 blev de unge i 7.-9. klasse i Syddjurs spurgt, hvordan de havde det. I alt 86 procent svarede. Det er de unges egne besvarelser, og det giver et unikt indblik i, hvordan unge mennesker i kommunen selv oplever, at de har det.
De unge blev spurgt om:
Venner og familie
Forældre
Digital adfærd
Seksuel sundhed
Fritidsliv
Trivsel og mental sundhed
Rusmidler
Kriminalitet
Overordnet set har de unge i Syddjurs-undersøgelsen det godt. 80 procent af eleverne i 7.-9. klasse svarer, at de trives. Pigernes trivsel er dog lidt lavere end i tidligere undersøgelser. Størstedelen af udskolingseleverne i undersøgelsen har det godt derhjemme, og 95 procent angiver, at de kan lide at være sammen med deres forældre.
Flere bruger vapes, men senere alkoholdebut
På rusmiddelområdet ses en stigning i brugen af vapes (vape-pen, puffbars og e-cigaretter). I Ungeprofilen i 2020 angav 22 procent af de unge i 9. klasse, at de havde prøvet disse produkter. Samme tal er denne gang 35 procent. Denne stigende tendens ses også på landsplan.
Besvarelserne viser også, at færre elever i 7.-9. klasse i Syddjurs Kommune har drukket alkohol i forhold til undersøgelserne i 2020 og 2022. Dengang svarede 35 procent i denne gruppe, at de aldrig havde drukket en genstand mod 46 procent i 2024/25. I den nye måling fremgår det, at de unge, der drikker, drikker mere samlet set end i tidligere undersøgelser.
Antallet af unge, der bruger tid fysisk sammen med deres venner mindst én gang ugentligt, er faldet fra 82 procent til 78 procent siden Ungeprofilen i 2022/23. Dog svarer 97 procent, at de har det godt med deres venner.
For meget skærmtid - men mange har fritidsjob og dyrker idræt
Der ses en stigning i brugen af digitale medier siden 2019/20. Hver femte elev i udskolingen synes selv, at de bruger for megen tid på skærm. I fritiden går 61 procent af udskolingseleverne til sport / idræt i forening eller en klub, og der er en tendens til, at flere dyrker styrketræning.
Hovedparten af de unge i udskolingen deltager i voksenstyrede aktiviteter i deres fritid, og næsten halvdelen (43 procent) af udskolingseleverne i Syddjurs har et fritidsjob. På landsplan er dette tal 40 procent.
Data skal omsættes til handling
Undersøgelsens resultater skal nu omsættes og kvalificeres. Det sker på skolerne, i skolebestyrelserne og på Syddjurs Kommunes mange fagområder, som arbejder med unge, f.eks. sundhedsplejen, i Ungdomsskolen og hos SSP og Rusmiddelcentret.
Der er pt. fem udvalgte skoler i Syddjurs, som arbejder særligt meget med Fælles om Ungelivet. Skolerne er: Ådalens skole, Ebeltoft skole, Mørke skole, Rønde skole og Rosmus Skole.
Efterfølgende vil det lokale foreningsliv og civilsamfund blive inddraget - med fokus på at motivere til at sætte gang i lokale initiativer.
Udvalgsformænd: De unges svar er vigtig viden
Gennemførelse af Ungeprofilen sker i Ungdomsskolen og er forankret i Familie, - børne og læringsudvalget. Udvalgsformand Kirstine Bille siger:
"Jeg er glad for, at de unge i Syddjurs generelt har det godt. Samtidig er der nogle områder, hvor vi skal være opmærksomme, f.eks. i brugen af e-cigaretter og mængden af skærmtid. I udvalget ser vi frem til, at undersøgelsen styrker og målretter indsatserne og samarbejdet mellem medarbejdere, forældre og civilsamfund - og de unge selv".
Fælles om Ungelivet som projekt er forankret i Sundheds-og ældreudvalget. Riber Hog Anthonsen, udvalgsformand, siger:
"Undersøgelsen er et stærkt fundament for det videre arbejde. Det hjælper med at identificere de områder, hvor der skal sættes særligt ind. Svarene viser også, hvor vigtige de beskyttende faktorer er. Det er bl.a. aftaler med forældrene om antal genstande og om vennerne synes, det er sejt at drikke eller ej. Disse faktorer kredser Fælles om Ungelivet netop om".
På møder i marts 2025 har hhv. Social- og beskæftigelsesudvalget, Familie-, børne- og læringsudvalget, Sundheds- og ældreudvalget og Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget fået en orientering om Ungeprofilen og status på Fælles om Ungelivet.
På Byrådets temamøde 30. april 2025 vil alle lokalpolitikerne høre mere om Ungeprofilen og det videre arbejde. Dette spiller også ind i Byrådets strategiske, overordnede dagsorden om "sundhed ind i alt", som alle udvalgene arbejder med i april. Sundhed skal forstås - og arbejdes med - i bred forstand, på tværs og i fællesskab. Dette indebærer også fokus på mental trivsel, boformer, venskaber, osv.
Fakta om Ungeprofilen
- En undersøgelse af elevers generelle trivsel og sundhed i Danmark.
- Deltagere: Elever i 7., 8., 9 og 10. klasse samt på ungdomsuddannelser.
- Der er tale om elevernes egne besvarelser og dermed selvrapporteret adfærd.
- Data er ikke sammenholdt med øvrige data på området.
- Undersøgelsen er gennemført i Syddjurs fra 1. november til 12. december 2024.
- 1.354 udskolingselever (ud af i alt 1.571) i Syddjurs har besvaret spørgeskemaet.
- Det giver en besvarelsesprocent på cirka 86 procent.
- På landsplan er der givet 46.671 besvarelser i målgruppen 7.-9. klasse.
Fakta om "Fælles om Ungelivet"
- Partnerskab mellem Sundhedsstyrelsen, Trygfonden og 15 danske kommuner.
- Kredser om at skabe trivsel blandt unge, hvor fællesskaber uden rusmidler fylder mere.
- Disse kommuner er med: Aalborg, Egedal, Esbjerg, Gentofte, Hedensted, Holbæk, Kalundborg, Lemvig, Nyborg, Odder, Silkeborg, Sorø, Syddjurs, Thisted og Varde.
Grundpiller i "Fælles om Ungelivet"
Datadreven indsats.
Indsamling og formidling af lokale data om børn og unge i alderen 13-18 år i kommunen.
Beskyttende faktorer.
Afsæt i viden og indsatser med fokus på at fremme forældre, fritidsliv og fællesskaber som beskyttende faktorer for unges brug af rusmidler.
Lokal involvering og handling blandt forældre og voksne.
Mobilisering af forældre og lokalsamfund med henblik på at tage ansvar og skabe rammer for sunde fællesskaber uden rusmidler for børn og unge.
Syddjurs Kommune
Lundbergsvej 2 - 8400 Ebeltoft - Telefon 87 53 50 00 - Fax 87 52 11 36
Ungeprofilen 2024-25 samlet rapport Syddjurs Kommune.PDFUngeprofilen 2024-25 Fælles om Ungelivet uddrag Syddjurs Kommune.PDF