Gå til hovedindhold

Pædagogiske indsatser

Børns sproglige kompetencer grundlægges tidligt i livet og har både betydning for barnets trivsel, læring og udvikling samt skolegang og uddannelsesmuligheder

Indhold

    En tidlig målrettet indsats i dagtilbud og i hjemmet, hvor barnets sproglige kompetencer styrkes, har stor betydning for barnets sprogtilegnelse, læsetilegnelse og generelle læring i skolen.

    Arbejdet med børns sproglige udvikling i dagtilbud tager afsæt i den pædagogiske læreplan. Den styrkede pædagogiske læreplan lægger op til, at børns sproglige udvikling tænkes ind i den pædagogiske praksis gennem hele dagens aktiviteter og gøremål, og at læringsmiljøet understøtter børnenes sproglige samspil med det pædagogiske personale og de andre børn.

    For at understøtte børns sproglige udvikling skal kommuner sprogvurdere 3-årige børn, der er optaget i et dagtilbud, hvis der er sproglige, adfærdsmæssige eller andre forhold, der giver formodning om, at barnet kan have behov for sprogstimulering. Arbejdet med den lovpligtige sprogvurdering hører under dagtilbudsloven § 11.

    I Syddjurs Kommune er det politisk besluttet at sprogvurdere alle børn i 3-årsalderen (2,10 til 3,4) samt alle 5-årige børn (5,0 til 5,11). Kommunalbestyrelsen har ansvaret for at gennemføre en sprogvurdering af alle børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets skolestart, der ikke er optaget i et dagtilbud.

    Oplysninger om det enkelte barns sprogvurderingsresultater samt vurderinger af barnets udvikling og trivsel videregives automatisk mellem dagpleje, dagtilbud og skole inden for kommunen, når barnet skifter mellem institutioner eller fra institution til skole.

    Forældrene orienteres nærmere om sprogvurderingen efter optagelse i dagtilbud forud for sprogvurderingen.

     

    Dagtilbud i Syddjurs Kommune har indgået en 4-årig partnerskabsaftale med TrygFondens Børneforskningscenter på Aarhus Universitet om Vi Lærer Sammen. Vi Lærer Sammen går hånd i hånd med de nationale krav herunder Den styrkede pædagogiske læreplan og Sprogvurdering 3-6 som dagplejen, vuggestuerne og børnehaverne arbejder indenfor.

    Vi Lærer Sammen er en pædagogisk indsats, som har dokumenteret positiv effekt i forhold til at styrke børns:

    ·        Sproglige kompetencer herunder ordforråd, fornemmelse for skrift og bogstavers lyde.

    ·        Matematiske kompetencer herunder forståelse for former, størrelser, mængder og tidlig talforståelse.

    ·        Eksekutive kompetencer herunder opmærksomhed, arbejdshukommelse, behovsudsættelse og vedholdenhed.

    ·        Socioemotionelle kompetencer herunder at kunne sætte ord på følelser for sig selv og andre, at kunne samarbejde og at hjælpe andre.

    Alle dagtilbud og dagplejen er fælles om den overordnede pædagogiske ramme i Vi Lærer Sammen, men samtidig udfylder de enkelte dagtilbud og de enkelte medarbejdere rammen med deres faglighed

    Samarbejdet med forældrene er afgørende for børnenes udvikling. Forældrene vil derfor på forskellig vis blive inddraget i arbejdet med Vi lærer sammen.

    Vil du vide mere, kan du se denne lille film: Vi lærer sammen

    Partnerskabet er juridisk omfattet af forskningshjemlen, og derfor indsamles der i forbindelse med partnerskabet data om det pædagogiske personales arbejde med sprog på individniveau. Forskningshjemlen betyder, at forskningsprojekter, der er i samfundets interesse og gavn, ikke kræver samtykke. På Oplysningsskema_vls.pdf beskrives hvilken data, der indsamles i forbindelse med partnerskabet samt formålet med dataindsamlingerne. For yderligere oplysninger se VLS Platform

    Læs mere om klar til læring ved at følge dette link 

    Klar til læring

    I Syddjurs Kommunes Dagtilbud prioriteres det at alle medarbejdere står på det samme faglige fundament i tilgangen til det enkelte barns udvikling og trivsel.

    Derfor tilbydes alle kommunale medarbejdere i Dagtilbud og Dagpleje, en ICDP-uddannelse.

    Kort om ICDP:

    ICDP - International Child Developmet Programme er en tilgang til barnet, som baserer sig på, at barnet udvikler sig i samspil med de voksne. 

    For at give barnet de bedste udviklingsbetingelser, må den voksne have fokus på barnets ressourcer, barnets behov for at blive anerkendt som et individ med følelser og behov, barnets behov for støtte til læring, samt barnets behov for at få hjælp til at lære at regulerer sig selv.

    Samtidig er det vigtigt, at den voksne har et godt og sikkert indblik i sig selv og hvordan den voksnes egne udspil, er med til at påvirke barnets adfærd.

    Når man arbejder med ICDP, er det derfor af afgørende betydning, at man som voksen tør kigge på sig selv udefra.

    I ICDP bruger man videovejledning, til at få øje på de ting i samspillet med barnet der lykkes - for netop det vi lykkes med, skal vi gøre mere af. 

    3 hovedoverskrifter i ICDP er

    ·         Den følelsesmæssige dialog

    ·         Den lærende dialog

    ·         Den regulerende dialog 

    Med dialog skal forstås, at vi taler med barnet både nonverbalt og verbalt i alt, hvad vi gør sammen.

    Selv når vi tror, at vi ikke taler med barnet, udsender vi alligevel signaler gennem ansigtsmimik, kropssprog og lyde/stemmeleje som er med til at påvirke vores samvær med barnet.

    ICDP handler altså delvist om at forstå og tolke barnets signaler og udspil, og delvist om at være bevidst om egne signaler og udspil.

    Til at hjælpe med at finde ud af hvilke fokuspunkter vi skal rette os imod i samspillet, arbejdes der med 8 samspilstemaer:

    Den følelsesmæssige dialog:

    1.       Vis positive følelser - vis du kan lide den anden

    2.       Juster dig følelsesmæssigt efter den andens initiativ

    3.       Inviter til en nonverbal følelsesmæssig samtale om det, der optager den anden

    4.       Anerkend barnet for at være den det er, og ros barnet for at kunne det det kan

    Den lærende dialog:

    5.       Skab fælles opmærksomhed

    6.       Giv mening til den andens oplevelse af omverdenen ved at italesætte den med følelsesmæssigt engagement

    7.       Perspektiver, uddyb og skab sammenhænge ud fra jeres oplevelser

    Den regulerende dialog:

    8.       Hjælp barnet til at regulere sig selv, ved at afgrænse dig selv, støtte med positive alternativer og ved at planlægge sammen

    Kontakt

    Borgerservice

    Mandag-Tirsdag
    08:30 - 15:00
    Torsdag
    08:30 - 17:00
    Fredag
    08:30 - 12:00

    Telefon: 87 53 50 00